Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta w przygotowaniu, z wyraźnym kwaskowym smakiem (za sprawą śmietany) zupa ziemniaczana z zieloną, pyszną brukselką. Sprawdzi się doskonale w zimowe, chłodne dni, jest sycąca i ma mnóstwo witamin.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93577
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2647
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3493
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1595
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2255
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93577
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2647
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3493
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1595
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2255
Składniki
Obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Rozdrobnione warzywa zalewamy wodą, solimy, doprawiamy pieprzem, gotujemy do miękkości. Następnie warzywa należy zblendować. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie (1 litr) z dodatkiem mleka i cukru, gotujemy brukselkę (czas gotowania mniej więcej 10 minut). Jeżeli uznamy, że brukselka jest dostatecznie miękka, wlewamy do niej zblendowane warzywa, dodajemy kostkę rosołową i trzy łyżki śmietany. Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku, jeżeli to konieczne. Smacznego.