Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczana z brukselką

Zupa ziemniaczana z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49646

Dodano:

Odsłon: 1290

Prosta w przygotowaniu, z wyraźnym kwaskowym smakiem (za sprawą śmietany) zupa ziemniaczana z zieloną, pyszną brukselką. Sprawdzi się doskonale w zimowe, chłodne dni, jest sycąca i ma mnóstwo witamin.

Składniki

  • ziemniaki 8 szt
  • cebula 1/2 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 2 szt
  • brukselka mrożona 30 dkg
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • kostka rosołowa 1 szt
  • mleko 4 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny mielony
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa ziemniaczana z brukselką

Przygotowanie

  1. Obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Rozdrobnione warzywa zalewamy wodą, solimy, doprawiamy pieprzem, gotujemy do miękkości. Następnie warzywa należy zblendować.
    W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie (1 litr) z dodatkiem mleka i cukru, gotujemy brukselkę (czas gotowania mniej więcej 10 minut). Jeżeli uznamy, że brukselka jest dostatecznie miękka, wlewamy do niej zblendowane warzywa, dodajemy kostkę rosołową i trzy łyżki śmietany.
    Zupę doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku, jeżeli to konieczne.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 27 grudnia 2014 Uwielbiam brukselkę w każdej postaci! Muszę ją wypróbować w Twojej zupce :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń