Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49632
Dodano: 16.02.2015
Odsłon: 1176
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Groszek namoczyć w wodzie dzień przed gotowaniem zupy, najlepiej na noc. Gotować w wodzie, w której się moczył. Czas gotowania 40 minut.
Boczek wędzony pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy z boczku wytopi się cały tłuszcz, wyłączyć gaz i dodać do boczku pokrojony drobniutko czosnek, który lekko się przyrumieni w gorącym jeszcze tłuszczu.
Po kilku minutach boczek z czosnkiem wyłożyć na talerzyk (dodamy go do zupy pod koniec gotowania),a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać ziemniaki (kostka), smażyć jeszcze kilka minut, pilnując aby warzywa nam się nie przypaliły. Gdy ziemniaki są lekko zeszklone należy wlać 700 ml wody, dodać obraną marchew i pietruszkę. Całość posolić, doprawić pieprzem, gotować około 30 minut.
Jeżeli warzywa są już miękkie, dodać do nich połowę grochu wraz z wodą, w której się gotował. Wymieszać, gotować jeszcze chwilę, następnie zblendować, dodać boczek z czosnkiem i resztę ugotowanego groszku. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Futka 16 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Kolejny wspaniały i wyśmienity krem w Twoim wydaniu! Pycha! :D Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz