Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczana z grochem (krem)

Zupa ziemniaczana z grochem (krem)

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48626

Dodano:

Odsłon: 1066

Sycąca, domowa zupa ziemniaczana z dodatkiem groszku perłowego, pachnąca wędzonym boczkiem. W zimie sprawdzi się na naszym stole idealnie.

Składniki

  • ziemniaki 8 sztuk
  • groszek perłowy 25 dkg
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka korzeń 1 sztuka
  • boczek wędzony 20 dkg
  • sól, pieprz czarny mielony
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groszek namoczyć w wodzie dzień przed gotowaniem zupy, najlepiej na noc. Gotować w wodzie, w której się moczył. Czas gotowania 40 minut.
    Boczek wędzony pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy z boczku wytopi się cały tłuszcz, wyłączyć gaz i dodać do boczku pokrojony drobniutko czosnek, który lekko się przyrumieni w gorącym jeszcze tłuszczu.
    Po kilku minutach boczek z czosnkiem wyłożyć na talerzyk (dodamy go do zupy pod koniec gotowania),a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać ziemniaki (kostka), smażyć jeszcze kilka minut, pilnując aby warzywa nam się nie przypaliły. Gdy ziemniaki są lekko zeszklone należy wlać 700 ml wody, dodać obraną marchew i pietruszkę. Całość posolić, doprawić pieprzem, gotować około 30 minut.
    Jeżeli warzywa są już miękkie, dodać do nich połowę grochu wraz z wodą, w której się gotował. Wymieszać, gotować jeszcze chwilę, następnie zblendować, dodać boczek z czosnkiem i resztę ugotowanego groszku. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 16 lutego 2015 Kolejny wspaniały i wyśmienity krem w Twoim wydaniu! Pycha! :D Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń