Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca, domowa zupa ziemniaczana z dodatkiem groszku perłowego, pachnąca wędzonym boczkiem. W zimie sprawdzi się na naszym stole idealnie.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 684
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 92
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 684
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 92
Składniki
Groszek namoczyć w wodzie dzień przed gotowaniem zupy, najlepiej na noc. Gotować w wodzie, w której się moczył. Czas gotowania 40 minut. Boczek wędzony pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy z boczku wytopi się cały tłuszcz, wyłączyć gaz i dodać do boczku pokrojony drobniutko czosnek, który lekko się przyrumieni w gorącym jeszcze tłuszczu. Po kilku minutach boczek z czosnkiem wyłożyć na talerzyk (dodamy go do zupy pod koniec gotowania),a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać ziemniaki (kostka), smażyć jeszcze kilka minut, pilnując aby warzywa nam się nie przypaliły. Gdy ziemniaki są lekko zeszklone należy wlać 700 ml wody, dodać obraną marchew i pietruszkę. Całość posolić, doprawić pieprzem, gotować około 30 minut. Jeżeli warzywa są już miękkie, dodać do nich połowę grochu wraz z wodą, w której się gotował. Wymieszać, gotować jeszcze chwilę, następnie zblendować, dodać boczek z czosnkiem i resztę ugotowanego groszku. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego.