Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ziemniaczana z wołowiną - Supe me mish e patate

Zupa ziemniaczana z wołowiną - Supe me mish e patate

Autor:

Przepisów i artykułów: 2157 Ocena: 47998

Dodano:

Odsłon: 1592

Przepis ten przywieźliśmy z ostatnich wakacji, spędzonych w albańskim mieście Durres.

Składniki

  • 300 g wołowiny (u nas polędwica)
  • 400-500 g ziemniaków
  • 1 l wrzątku
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, zalewamy wodą, tak by przykryć nią mięso, dodajemy ¼ łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 60 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, dolewamy wrzątku, gotujemy 30 min pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Jajko łączymy z sokiem, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń