Dziś zupka " Wiejski Ogród Paula Cezanne'a" inspirowana twórczością wielkiego malarza Paul'a Cezanne'a , który perfekcyjnie malował pejzarze , kwiaty ale też jako pierwszy malował sensu stricte proste jedzenie - skład zupki to wywar mięsny z warzywami (ziemniaki, marchew, kalarepka, sól, pieprz podany z parzoną botwiną buraków liściowych (żółtych i biaych) wraz ze świeżo potartym chrzanem , liśćmi młodej pokrzywy, liśćmi Tulbahgi i suszonymi pomidorami z odrobiną maślanki By jadło się smacznie, zdrowo i pięknie dziś
Zupka " Wiejski ogród Paul'a Cezanne'a"
Składniki
- Sztuka mięsiwa z kostką (wieprzowe lub inne)
- 150 g ziemniaków
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- Pęczek listków Tulbaghi
- 2 łyżki siekanych suszonych pomidorów
- Garść liści pokrzywy
- 2 marchewki
- 10 ml maślanki
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- Kilka liści buraków liściowych (Białe i żółte)
- 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- Łyżeczka tymianku
- Gałązka lubczyku
Składniki
- Sztuka mięsiwa z kostką (wieprzowe lub inne)
- 150 g ziemniaków
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- Pęczek listków Tulbaghi
- 2 łyżki siekanych suszonych pomidorów
- Garść liści pokrzywy
- 2 marchewki
- 10 ml maślanki
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- Kilka liści buraków liściowych (Białe i żółte)
- 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- Łyżeczka tymianku
- Gałązka lubczyku

Etapy przygotowania
Cebule z czosnkiem i marchewką poddusić na oliwie , następnie zalać wodą wrzucić mięsiwo i gotować do miękkości . Potem wrzucić ziemniaki i kalarepę i gotować przez kolejne 8 do 10 minut. Następnie dodać siekane ziele Tulbaghi, pokrzywy oraz suszone pomidory i siekane liście buraków , tak aby sie sparzyły max 5 minut. Dobrawić oregano , solą i pieprzem . Tuż przed podaniem na talerz zaprawić maślanką .
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 115
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 187
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 293

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 57
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 207
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 115
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 187
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 293

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 57



Składniki
- Sztuka mięsiwa z kostką (wieprzowe lub inne)
- 150 g ziemniaków
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- Pęczek listków Tulbaghi
- 2 łyżki siekanych suszonych pomidorów
- Garść liści pokrzywy
- 2 marchewki
- 10 ml maślanki
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- Kilka liści buraków liściowych (Białe i żółte)
- 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- Łyżeczka tymianku
- Gałązka lubczyku
Cebule z czosnkiem i marchewką poddusić na oliwie , następnie zalać wodą wrzucić mięsiwo i gotować do miękkości . Potem wrzucić ziemniaki i kalarepę i gotować przez kolejne 8 do 10 minut. Następnie dodać siekane ziele Tulbaghi, pokrzywy oraz suszone pomidory i siekane liście buraków , tak aby sie sparzyły max 5 minut. Dobrawić oregano , solą i pieprzem . Tuż przed podaniem na talerz zaprawić maślanką .
Apetyczna i pożywna zupa, co prawda musiałam wygooglować liście Tulbaghi, nawet bez nich zajadałabym, tak podaną zupę warzywną, ze smakiem.
Super zupa, ile w niej świetnych warzyw!