Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z ziołami. To zupa wpisana na listę regionalnych produktów tradycyjnych. W 2013 roku zdobyła nawet wyróżnienie w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w Stanowicach. Pierwsze zupy pojawiły się w Polsce w XIII wieku. Były to właśnie żury i barszcze. Choć powstały wśród biedoty, to szybko spopularyzowały się w szerszym gronie. Lubuski żur z ziołami jest zawiesisty, gęsty i na wyrazistym zakwasie z żytniej mąki razowej. Nie może zabraknąć też wywaru z kości, ziemniaków i cebuli. Do zupy trafia sporo majeranku, który dodaje mu przepysznego aromatu.
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2455
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 530
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 878
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2455
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 530
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 878
Składniki
Mięso zalej wodą - tak, aby było całkowicie przykryte. Wsyp liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Dodaj 3 obrane ząbki czosnku. Zacznij gotować na średnim ogniu.
Wtedy obierz jedną cebulę i opal nad palnikiem. Dodaj do wywaru.
Zagotuj całość i zmniejsz moc palnika. Trzymaj dalej na małym ogniu, pod przykryciem przez godzinę. Jeśli dużo wody odparuje, dolej trochę. Przed końcem gotowania wsyp sól.
Gdy wywar na żur z ziołami będzie się gotował, przygotuj pozostałe składniki. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Odstaw na później. Jedną cebulę obierz i pokrój w piórka.
Rozgrzej olej na patelni. Zeszklij cebulę, następnie dorzuć kiełbasę. Smaż, aż się zarumieni. Odłóż z ognia.
Wywar odcedź do oddzielnego garnka. Wsyp do niego ziemniaki oraz podsmażoną cebulę i kiełbasę. Dodaj też zakwas. Przemieszaj i gotuj przez 45 minut na małym ogniu. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu wymieszać powstający żur.
Po 20 minutach gotowania dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wsyp też majeranek i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj żur z ziołami.
Na koniec do zupy możesz dodać jeszcze śmietanę. Wystarczy, że w kubku rozrobisz śmietanę z odrobiną wody i mąki żytniej. Wlej kilka łyżek gorącej zupy i energicznie rozmieszaj, żeby nie powstały grudki. Jeśli nie chcesz zabielać żuru, wystarczy, że wodę połączysz z mąką i odrobiną zupy (co posłuży do jej zagęszczenia).
Wlej przygotowaną miksturę do zupy, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez 5 minut, aby żur z ziołami zgęstniał. Podawaj od razu, gdy jest gorący.