Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek benedyktyński na bezglutenowym zakwasie z płatków owsianych, podany nie z jajkiem, lecz z twarogiem.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10517
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6072
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12930
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4675
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10517
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6072
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12930
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4675
Składniki
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka (cebulę opalić), dodać liście laurowe i ziele angielskie. Suszone zioła wsypać do torebki służącej do parzenia herbaty, zawiązać i wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
Wywar przecedzić (na warzywach można zrobić sałatkę). Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i wlać wymieszany zakwas (najlepiej przez sitko, żeby w zupie nie pływały płatki). Przyprawić majerankiem.
Śmietanę zahartować wrzącym żurkiem i dodać do zupy. Całość dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Posolić i przyprawić pieprzem.
Twaróg pokroić w kostkę i ułożyć na talerzach. Zalać żurkiem. Można udekorować zieleniną.