Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klarowny żurek na wiejskiej kiełbasie.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 780
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22824
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15241
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4938
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45912
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 780
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22824
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15241
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4938
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45912
Składniki
Kości i warzywa wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i zagotować (w szybkowarze 15-20 minut).
Z wywaru wyjąć kości i jarzyny. Wlać zakwas, ale bez mąki (powinna zostać na dnie). W żurku sparzyć kiełbasę. Po chwili pęto wyjąć, natomiast zupę przecedzić – najlepiej przelać przez sitko z filtrem do ekspresu do kawy.
Sklarowany żurek podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi, sparzoną kiełbasą i kluskami. Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać chrzan. Wsypać grysik, posolić i zmiksować. Odstawić do spęcznienia (ok. 20 minut). Za pomocą dwóch łyżek uformować kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Wyłowić, zahartować i odcedzić.