Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klarowny żurek na wiejskiej kiełbasie.
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 216
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 161
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2452
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7769
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 216
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 161
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2452
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7769
Składniki
Kości i warzywa wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i zagotować (w szybkowarze 15-20 minut).
Z wywaru wyjąć kości i jarzyny. Wlać zakwas, ale bez mąki (powinna zostać na dnie). W żurku sparzyć kiełbasę. Po chwili pęto wyjąć, natomiast zupę przecedzić – najlepiej przelać przez sitko z filtrem do ekspresu do kawy.
Sklarowany żurek podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi, sparzoną kiełbasą i kluskami. Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać chrzan. Wsypać grysik, posolić i zmiksować. Odstawić do spęcznienia (ok. 20 minut). Za pomocą dwóch łyżek uformować kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Wyłowić, zahartować i odcedzić.