Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klarowny żurek na wiejskiej kiełbasie.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 778
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 200
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31414
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 448
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 778
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 200
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31414
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 448
Składniki
Kości i warzywa wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i zagotować (w szybkowarze 15-20 minut).
Z wywaru wyjąć kości i jarzyny. Wlać zakwas, ale bez mąki (powinna zostać na dnie). W żurku sparzyć kiełbasę. Po chwili pęto wyjąć, natomiast zupę przecedzić – najlepiej przelać przez sitko z filtrem do ekspresu do kawy.
Sklarowany żurek podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi, sparzoną kiełbasą i kluskami. Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać chrzan. Wsypać grysik, posolić i zmiksować. Odstawić do spęcznienia (ok. 20 minut). Za pomocą dwóch łyżek uformować kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Wyłowić, zahartować i odcedzić.