Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klarowny żurek na wiejskiej kiełbasie.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68390
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2023
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68390
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2023
Składniki
Kości i warzywa wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i zagotować (w szybkowarze 15-20 minut).
Z wywaru wyjąć kości i jarzyny. Wlać zakwas, ale bez mąki (powinna zostać na dnie). W żurku sparzyć kiełbasę. Po chwili pęto wyjąć, natomiast zupę przecedzić – najlepiej przelać przez sitko z filtrem do ekspresu do kawy.
Sklarowany żurek podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi, sparzoną kiełbasą i kluskami. Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać chrzan. Wsypać grysik, posolić i zmiksować. Odstawić do spęcznienia (ok. 20 minut). Za pomocą dwóch łyżek uformować kluseczki i ugotować w osolonym wrzątku. Wyłowić, zahartować i odcedzić.