Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W naszym domu często spierają się z czym mam podać żurek. Jeden lubi z kiełbasą, inny z ziemniakami, jeszcze inny woli z jajkiem. Zrobiłam więc taki, który zadowolił wszystkich.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1406
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5916
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8867
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18686
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1406
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5916
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8867
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18686
Składniki
Białą kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka razem z kośćmi. Wrzucamy pokrojoną w nieduże kawałki włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy wywar. Dodajemy podpieczoną na palniku cebulę. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy wywar, wrzucamy suszone grzybki i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy aż będą prawie miękkie.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę, z wędzonych kości obieramy mięso i wrzucamy do zupy. Całość zalewamy zakwasem i doprowadzamy do wrzenia. Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na suchej patelni, jajka kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko dodajemy do żurku, doprawiamy do smaku majerankiem, sola i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem. Na koniec można dodać trochę śmietanki, ale to zależy od upodobań.