Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W naszym domu często spierają się z czym mam podać żurek. Jeden lubi z kiełbasą, inny z ziemniakami, jeszcze inny woli z jajkiem. Zrobiłam więc taki, który zadowolił wszystkich.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2951
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 649
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2951
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 649
Składniki
Białą kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka razem z kośćmi. Wrzucamy pokrojoną w nieduże kawałki włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy wywar. Dodajemy podpieczoną na palniku cebulę. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy wywar, wrzucamy suszone grzybki i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy aż będą prawie miękkie.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę, z wędzonych kości obieramy mięso i wrzucamy do zupy. Całość zalewamy zakwasem i doprowadzamy do wrzenia. Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na suchej patelni, jajka kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko dodajemy do żurku, doprawiamy do smaku majerankiem, sola i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem. Na koniec można dodać trochę śmietanki, ale to zależy od upodobań.