Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W naszym domu często spierają się z czym mam podać żurek. Jeden lubi z kiełbasą, inny z ziemniakami, jeszcze inny woli z jajkiem. Zrobiłam więc taki, który zadowolił wszystkich.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11355
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 328
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 353
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 90
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 459
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11355
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 328
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 353
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 90
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 459
Składniki
Białą kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka razem z kośćmi. Wrzucamy pokrojoną w nieduże kawałki włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy wywar. Dodajemy podpieczoną na palniku cebulę. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy wywar, wrzucamy suszone grzybki i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy aż będą prawie miękkie.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę, z wędzonych kości obieramy mięso i wrzucamy do zupy. Całość zalewamy zakwasem i doprowadzamy do wrzenia. Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na suchej patelni, jajka kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko dodajemy do żurku, doprawiamy do smaku majerankiem, sola i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem. Na koniec można dodać trochę śmietanki, ale to zależy od upodobań.