Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W naszym domu często spierają się z czym mam podać żurek. Jeden lubi z kiełbasą, inny z ziemniakami, jeszcze inny woli z jajkiem. Zrobiłam więc taki, który zadowolił wszystkich.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Białą kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka razem z kośćmi. Wrzucamy pokrojoną w nieduże kawałki włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy wywar. Dodajemy podpieczoną na palniku cebulę. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy wywar, wrzucamy suszone grzybki i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy aż będą prawie miękkie.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę, z wędzonych kości obieramy mięso i wrzucamy do zupy. Całość zalewamy zakwasem i doprowadzamy do wrzenia. Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na suchej patelni, jajka kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko dodajemy do żurku, doprawiamy do smaku majerankiem, sola i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem. Na koniec można dodać trochę śmietanki, ale to zależy od upodobań.