Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To żurek przypominający o świętach Wielkanocnych,ale ja go robię często bo domownicy za nim przepadają,
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 764
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 764
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Kiełbaski białe wraz z cebulą i czosnkiem posypujemy majerankiem solą pieczemy w piekarniku 180st C ok.20 min aż się zarumienią.Do garnka wlewamy ok 3l wody wkładamy boczek i gotujemy także 20 min.
Upieczone kiełbaski wyciągamy odstawiamy.Ugotowany boczek odcedzamy i kroimy w kostkę delikatnie go rumienimy na patelni.Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.Gdy je pogotujemy 10 min dodajemy boczek i kiełbaski z czosnkiem i cebulą.Jajka gotujemy na twardo,oddzielamy białka od żółtek.Białko wkrawamy do zupy a żółtko ugniatamy widelcem dodając 100 ml śmietany.Wlewamy żurek do wywaru(najlepiej domowy jeśli nie mamy to taki ze sklepu)i gdy się zagotuje dodajemy 2 łyżeczki chrzanu.Żółtka ze śmietana hartujemy zupą aby śmietana się nie zwarzyła po czym wlewamy delikatnie mieszając i doprowadzamy do wrzenia ale tyko chwile.Doprawiamy żurek kostka,solą,pieprzem i majerankiem.
Można podać z pieczywem. Smacznego:))