Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek postny z czosnkiem niedźwiedzim

Żurek postny z czosnkiem niedźwiedzim

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3395

Dodano:

Odsłon: 467

Ten smakowity żurek można podać zarówno na obiad w Wielki Piątek, jak i na śniadanie wielkanocne. Zjedzą go chętnie i wegetarianie, i jedzący tradycyjnie, bo choć bezmięsny, jest taki wiosenny, aromatyczny, pyszny i kuszący. Zupa podawana jest z jajkiem, więc do świątecznego śniadania pasuje idealnie. Wielkanoc kojarzy się z odradzaniem się życia, czego jajko jest chyba najbardziej wymownym i uniwersalnym symbolem.

Składniki

  • 1 litr wrzącej wody
  • liść laurowy
  • 500 g ziemniaków (po obraniu pozostanie około 400 g), pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • kawałek korzenia selera, drobno posiekanego (można nawet użyć malaksera czy innego rozdrabniacza)
  • 1 pietruszka (korzeń) – też drobniutko posiekana
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 100 g liści czosnku niedźwiedziego, pokrojonych w paski
  • szczypior z 2-3 cebul – dymek
  • spora szczypta mielonego pieprzu
  • około 1-1,5 łyżeczki soli
  • szklanka żytniego zakwasu na żurek (takiego, jak do łódzkiej zalewajki)
  • szczypta suszonego majeranku
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki (30%)
  • jajka ugotowane na twardo – do podania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli zachowasz kolejność dodawania składników, ugotujesz żurek według zasad kuchni pięciu przemian. Warto spróbować!

    Do garnka z wrzątkiem włóż listek laurowy (element ognia, smak gorzki), a następnie pokrojone ziemniaki (element ziemi, smak słodki). Zagotuj.

  2. Dodaj ziele angielskie, posiekane: cebulę, pietruszkę i seler oraz mielony czarny pieprz (element metalu, smak ostry). Gotuj około 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Teraz dodaj pokrojony czosnek niedźwiedzi i szczypior (trochę szczypioru zostaw do ozdobienia gotowej zupy), gotuj przez 2-3 minuty.

  3. Dodaj sól – pamiętaj, że na tym etapie żurek postny powinien być nieco przesolony, bo będą jeszcze dodawane inne składniki. Więc nie oszczędzaj zbytnio na soli (element wody, smak słony).

  4. Do garnka z zupą dodaj rozmieszany zakwas żytni, przygotowany przez Ciebie albo ostatecznie – kupiony w sklepie (nie polecam, domowy jest o niebo lepszy!). Zamieszaj i gotuj przez 2 minuty (element drewna, smak kwaśny).

  5. Teraz czas na dodanie szczypty majeranku (element ognia, smak gorzki) i śmietanki kremówki (element ziemi, smak słodki). Trzydziestoprocentowa słodka śmietana jest wyjątkiem, który nigdy nie warzy się w gorącej zupie, nawet kwaśnej jak żurek. Więc nie trzeba jej jakoś specjalnie hartować. Jeszcze wystarczy króciutko zagotować – i żurek postny jest gotowy.

  6. Gotową zupę wystarczy rozlać na talerze (powinna wystarczyć dla 3 osób na obiad piątkowy lub dla 6-8 – jako jedno z dań obfitego śniadania wielkanocnego). Do każdego talerza dodaj jedno lub dwa jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół lub na mniejsze cząstki (element ziemi, smak słodki). Już na talerzu warto ozdobić żurek pokrojonym szczypiorem (tym wcześniej odłożonym) i oprószyć świeżo mielonym pieprzem (element metalu, smak ostry).

  7. Dopiero teraz możesz – już na talerzu – dodać szczyptę soli, gdyby była taka potrzeba (element wody, smak słony).

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń