Do góry

Zupy Przepis na:

żurek tajski

żurek tajski

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2558

Dodano:

Odsłon: 4400

bardzo eksperymentalny, ale udany. podany z makaronem sojowym i surimi.

Składniki

  • 1500 ml wody
  • 330 ml żurku
  • 200 ml śmietany 22%
  • 250 g jogurtu kokosowego
  • 250 g surimi
  • 100 g makaronu sojowego
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 5-7 pieczarek
  • 1 całe chili suszone
  • 1-2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 1-2 łyżki sezamu /jasny i ciemny/
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • oliwa
  • sos sojowy jasny i ciemny
  • sos rybny
  • ocet ryżowy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. /nie podaję przypraw ilościowo, bo uważam, że każdy ma swoje gusta, zwłaszcza w tak intensywnych smakach/

    Żurek rozprowadzam w wodzie. Zagotowuję. Wrzucam chili, kolendrę, zmiażdżony czosnek i gotuję.
    Kroję jasną część pora w plastry i dokładam do żurku. Duszę na niewielkim ogniu.

    Marchew kroję w słupki. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju ryżowego. Podsmażam sezam. Dodaję marchew, zasypuję cukrem i smażę chwilę.

    Śmietanę mieszam z jogurtem. Zaprawiam kilkoma łyżkami żurku. Dolewam do zupy i mieszam.

    Dodaję podsmażoną marchew.

    Wkrawam oczyszczone pieczarki. Duszę.

  2. Na patelnię po marchewkach wrzucam pokrojone surimi. Przyprawiam lekko sezamem, solą i pieprzem.

    Makaron sojowy zalewam wrzątkiem i czekam chwilę. Dokładam do surimi i smażę. Dodaję do zupy pod koniec gotowania.

    Przyprawiam do smaku.

    Podaję od razu. Bardzo gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Europa112 12 października 2014 To może być hit na moim stole. Nie odważę się jednak szukać tak wymyślnego jogurtu ( mleczko powinno wystarczyć) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń