Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2566
Dodano: 04.02.2017
Odsłon: 725
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Kiełbasy kroimy na kawałki (takiej wielkości, jaką lubimy). Do wody (ok. 2 l) wrzucamy obraną włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, czosnek, liście laurowe, sól i pieprz i gotujemy wywar na wolnym ogniu ok. 30 minut (jak zostaje mi woda po parzeniu wędzonego surowego boczku - to ją wykorzystuję, jak teraz :)). Wyjmujemy włoszczyznę, wrzucamy pokrojoną kiełbasę, wlewamy zakwas na żurek (najlepiej domowy) - do smaku i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy chrzan, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, a na samym końcu wlewamy śmietankę. Całość zagotowujemy. Wlewamy do naszych gotowych chlebków (lub na talerz, jeśli nie pokusiliśmy się o ich upieczenie), możemy dodać ugotowane jajko na twardo, posypać siekaną natką pietruszki i zajadamy ze smakiem :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)