Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek w chlebku

Żurek w chlebku

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2271

Dodano:

Odsłon: 650

Domowy zakwas zrobiony – http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/zakwas-na-zurek/ , domowy chlebek upieczony – http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/chlebki-do-zurku/ – można zabrać się za domową zupkę :) Przepis na te wszystkie smakowitości pochodzi z któregoś bloga kulinarnego, nie zapisałam jednak źródła.

Składniki

  • Kiełbasa - 3 szt. niedużej
  • Biała kiełbasa - parzona - 3 szt.
  • Marchew - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Seler - kawałek
  • Por - nieduży kawałek
  • Zakwas na żurek - najlepiej domowy
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Liść laurowy - 2 szt.
  • Ziele angielskie - 4 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Majeranek - 1-1,5 łyżki
  • Chrzan - 1-1,5 łyżki (lub więcej - zależy od smaku)
  • Śmietanka - 12 % - ok. 50 ml (do smaku)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiełbasy kroimy na kawałki (takiej wielkości, jaką lubimy). Do wody (ok. 2 l) wrzucamy obraną włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, czosnek, liście laurowe, sól i pieprz i gotujemy wywar na wolnym ogniu ok. 30 minut (jak zostaje mi woda po parzeniu wędzonego surowego boczku - to ją wykorzystuję, jak teraz :)). Wyjmujemy włoszczyznę, wrzucamy pokrojoną kiełbasę, wlewamy zakwas na żurek (najlepiej domowy) - do smaku i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy chrzan, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, a na samym końcu wlewamy śmietankę. Całość zagotowujemy. Wlewamy do naszych gotowych chlebków (lub na talerz, jeśli nie pokusiliśmy się o ich upieczenie), możemy dodać ugotowane jajko na twardo, posypać siekaną natką pietruszki i zajadamy ze smakiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń