Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy zakwas zrobiony – http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/zakwas-na-zurek/ , domowy chlebek upieczony – http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/chlebki-do-zurku/ – można zabrać się za domową zupkę :) Przepis na te wszystkie smakowitości pochodzi z któregoś bloga kulinarnego, nie zapisałam jednak źródła.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231941
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5046
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231941
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5046
Składniki
Kiełbasy kroimy na kawałki (takiej wielkości, jaką lubimy). Do wody (ok. 2 l) wrzucamy obraną włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, czosnek, liście laurowe, sól i pieprz i gotujemy wywar na wolnym ogniu ok. 30 minut (jak zostaje mi woda po parzeniu wędzonego surowego boczku - to ją wykorzystuję, jak teraz :)). Wyjmujemy włoszczyznę, wrzucamy pokrojoną kiełbasę, wlewamy zakwas na żurek (najlepiej domowy) - do smaku i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy chrzan, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, a na samym końcu wlewamy śmietankę. Całość zagotowujemy. Wlewamy do naszych gotowych chlebków (lub na talerz, jeśli nie pokusiliśmy się o ich upieczenie), możemy dodać ugotowane jajko na twardo, posypać siekaną natką pietruszki i zajadamy ze smakiem :)