Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1734

Dodano:

Odsłon: 39372

Żurek na bogato, warto go przygotować nie tylko od święta

Składniki

  • 0,5 litra zakwasu na żurek
  • 2 białe kiełbasy
  • 25 dag kiełbasy wiejskiej
  • 25 dag chudego boczku
  • 4 duże pieczarki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • dodatkowo: jajka na twardo, ziemniaki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlewamy nieco mniej wody niż jest to w przepisie na żurku ( jeśli jest kupny ), czyli ok 2,5 litra

  2. Do wody dodajemy boczek, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 30 minut ( jeśli jest to boczek pieczony lub gotowany. Jeśli jest surowy musimy pogotować dłużej. Ja kupuję zwykle boczek, którego nie trzeba długo gotować)

  3. Po tym czasie boczek wyjmujemy i nieco schładzamy, aby móc go pokroić. Kroimy w kosteczkę

  4. Kiełbasę wiejską kroimy w półplasterki i podsmażamy, aby "wyszedł" z niej tłuszcz.
    Białą kiełbasę kroimy w plasterki

  5. Do wywaru z boczku wlewamy zakwas na żur wcześniej dokładnie wstrząsając butelką. Zagotowujemy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

  6. Do żurku dodajemy pokrojony w kostkę boczek, oba rodzaje kiełbas, pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko razem gotujemy ok 15 - 20 minut

  7. Żurek doprawiamy na koniec solą, pieprzem i obficie majerankiem. Gdyby żurek był mało kwaśny dokwaszamy sokiem z cytryny

  8. Podajemy z ziemniakami i jajkiem na twardo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

koralina 14 marca 2018 Ślinka leci na sam widok, ale ja używam żurek krakus bez ziemniaków, ale obowiązkowo z kiełbaska i jakiem ...mmm

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń