Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno jest mi wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez żurku. Dzisiaj pokaże Wam jak przygotowuje taki żurek, ugotowany na swojskiej białej kiełbasie i podany z jajkiem na twardo. Ta klasyczna, prosta do zrobienia zupa, często gości na moim stole, ale musze przyznać, ze w Wielkanoc smakuje jakoś wyjątkowo.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5624
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27575
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5624
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27575
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
W garnku zagotować bulion z warzyw i białej kiełbasy. Kiełbasę przed gotowaniem nakłuć ostrym nożem w kilku miejscach, aby nie popękała podczas gotowania. Bulion doprawić również suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Można również dodać czosnek, jeśli zakwas nie jest bardzo czosnkowy. Gotować na małym grzaniu przez 25 minut.
Po około 25 minutach wyjąć kiełbasę i warzywa. Kiełbasę wystudzić i pokroić w plastry. Bulion przecedzić do osobnego garnka, wlać do niego zakwas i doprawić majerankiem i solą. Zurek pogotować jeszcze 10 minut, następnie zdjąć z grzania i doprawić do smaku pieprzem i zabielić śmietaną. Gotowy żurek podawać z pokrojoną kiełbasą, podsmażonym wędzonym boczkiem i cząstkami jajek. Smacznego!