Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek Wielkanocny ze śledziem

Żurek Wielkanocny ze śledziem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2504 Ocena: 17818

Dodano:

Odsłon: 375

Jeszcze chwila i będą święta, więc czas na potrawy świąteczne.

Składniki

  • Żur żytni 2 szklanki
  • Woda 3 szklanki
  • Siedź matias 1 filet
  • Grzyby suszone 1/3 szklanki
  • Śmietana ½ szklanki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majeranek do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żurek Wielkanocny ze śledziem

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Grzyby opłukać, zalać przegotowaną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować, wyjąć z wywaru i pokroić. Do wywaru wlać żur, gotować kilka minut, doprawić do smaku, podprawić śmietaną, wymieszać i chwilę podgrzać. Następnie dodać pokrojonego śledzia, grzyby i podawać. Zamiast śledzia możemy podać żurek z jajkiem lub białą kiełbasą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 01 lutego 2018 żurek i śledź? dla mnie totalne zaskoczenie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń