Do góry

Newsy

Przetwory z Dr. Oetker

Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź!

Żelfix 3:1

Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Żelfixu zapobiega pleśnieniu konfitur. Teraz wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące!

Relish z nektarynek, papryki i cebuli


Składniki:

25 g sezamu
500 g nektarynek lub brzoskwiń (bez skórki i pestek)
2 - 3 szt. papryki czerwonej
150 g cebuli czerwonej
50 g szczypiorku
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
250 g cukru
125 ml octu winnego lub malinowego
100 ml soku jabłkowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1 szczypta goździków (mielonych)
1 szczypta papryki chilli

Sposób przygotowania:

Sezam uprażyć na suchej patelni. Nektarynki dokładnie umyć, skórkę ponacinać ostrym nożem, zanurzyć na chwilę we wrzątku, usunąć z nich skórki, wypestkować, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Szczypior umyć i drobno posiekać. Żelfix wymieszać z cukrem.

Wszystkie składniki przełożyć do rondla, zagotować i gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą, kolendrą, cynamonem, imbirem, goździkami i chili.

Gorący relish nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na o 5 min. do góry dnem.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakosia 14 marca 2017 Chętnie korzystam z cukrów żelujących, dzięki którym przetwory przygotowuje się w ekspresowym tempie :) są smaczne i nie psują się.
Cukier żelujący ze stewią to świetna propozycja, u mnie sprawdził się do większości przetworów.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń