Do góry

Konkursy

Rozstrzygnięcie konkursu: Wygraj najnowszą książkę Doroty Wellman i Karola Okrasy

Karp nie musi być nudny! Wystarczy odrobina kreatywności, kilka składników, które sprawią, że na nowo pokochacie tę rybę.

Dziękujemy bardzo za wszystkie przesłane zgłoszenia na konkurs. Podzieliliście się z nami niezwykłymi pomysłami na karpia: wędzonego, w postaci klopsików czy nawet w cieście francuskim i kapustą kiszoną. Zobaczcie, jakie przepisy nagrodziliśmy książkami Doroty Wellman i Karola Okrasy „Ryby super".

Mgdalena podała przepis na karpia w czerwonym sosie:

Składniki:

- 1 karp (ok. 1 i 1/3 kg)
- włoszczyzna bez kapusty
- 3 cebule
- 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
- sok i cieniutko obrana skórka z 1 cytryny
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 3 łyżki wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól

Wykonanie:

Karpia umyć, rozciąć brzuch i spuścić krew do rondelka, polać sokiem z cytryny. Sprawioną rybę umyć, osączyć i natrzeć uprażoną na gorącej patelni solą. Zostawić na godzinę. W małej ilości wody ugotować obraną i drobno pokrojoną cebulę, włoszczyznę i korzenie. W trakcie gotowania dodać majeranek i drobno pokrojoną skórkę z cytryny. Miękkie jarzyny przetrzeć przez sito. W płaskim rondlu ułożyć pokrojonego na dzwonka karpia, zalać ciemnym piwem, dodać przetarte jarzyny, krew z sokiem z cytryny i na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Potem dusić pod przykryciem na maleńkim ogniu około 20 minut. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić winem i gotować do zgęstnienia. Następnie wymieszać z miodem i posiekanymi orzechami, wlać do ryby, lekko potrząsnąć rondlem i gotować na maleńkim ogniu jeszcze kilka minut.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń