Do góry

Newsy

Słodkie cannoli - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Jurorzy poprosili uczestników "Bake Off - Ale Ciacho!" o przygotowanie słodkiego cannoli z dwoma kremami. Poradzilibyście sobie z tym przepisem?

Ciasto na cannoli

  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżki kakao
  • 10 g cukru
  • 15 g stopionego masła
  • 50-60 g wina marsala (dodawać stopniowo, do uzyskania konsystencji elastycznego, ale nie lepkiego ciasta)
  • 1 białko do zlepiania brzegów cannoli
  • cukier puder do obsypania cannoli
  • olej do smażenia

Wykonanie

Ze wszystkich składników zagniatamy (ok. 7-8 minut) gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed pracą z gotowym ciastem wyjmujemy z lodówki na 20 minut.


Krem malinowy a'la straciatella

  • 150 g malin
  • 500 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 140 g cukru pudru
  • 75 g kremówki
  • 3 listki żelatyny
  • 100 g czekolady 80% pokrojonej w bardzo drobną kostkę (ok. 2-3 mm)

Wykonanie

Maliny rozgnieść widelcem. Połączyć z mascarpone, ricottą, cukrem pudrem. Wymieszać dokładnie. Namoczoną wcześniej żelatynę odcisnąć dokładnie, rozpuścić w ciepłej kremówce i wystudzić do temperatury pokojowej. Wymieszać z masa serową i posiekaną czekoladą. Zapakować do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i włożyć do lodówki na godzinę.

 

Coulis malinowe (do cannoli z kremem malinowym)

  • 250 g malin
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 20 g dark muscovado
  • 80 g wody

Wykonanie

Zagotować wszystko w rondlu. Gotować 3-4 minuty. Zmiksować. Przecedzić przez sito. Przelać do dyspensera i udekorować talerze.


Krem pistacjowy

  • 85 g mleka
  • 30 g żółtka
  • 125 g białej czekolady
  • 50 g pasty pistacjowej
  • 2 g soli
  • 35 g masła

Wykonanie

Zagotować mleko. Zalać nim żółtko. Podgrzać do wstępnego zagęszczenia. Zalać czekoladę i zemulgować. Dodać pastę i sól. Gdy ostygnie połączyć z masłem.

 

Krem ricotta

  • 300 g ricotty
  • cukier puder wg uznania
  • skórka z cytryny wg uznania
  • owoce do ozdoby

Wykonanie

Ricottę połączyć z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Odcisnąć przez gazę, jeśli będzie zbyt rzadka.
Nabić rurkę: 1/3 kremem ricotta, 1/3 kremem pistacjowym, następnie znowu 1/3 ricottą. Ozdobić owocami.

Montaż
Schłodzone ciasto rozwałkować jak na pierogi. Wykrawać kółka o średnicy 12cm, smarować jeden brzeg ciasta białkiem i zawijać na mocno natłuszczonych rurkach, dokładnie zlepiając brzegi. Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 1800C przez około 3-4 minuty. Ściągnąć z rurek jeszcze ciepłe za pomocą wielokrotnie złożonego ręcznika papierowego. Tak przygotowane cannoli nadziać kremami tuż przed podaniem, aby zachować chrupkość. Wydać na jednym talerzu 3 szt. z kremem malinowym oraz 3 szt. z kremem pistacjowym i kremem ricotta, przyozdobione sosem i świeżymi owocami.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń