Do góry

Newsy

Smak świeżych warzyw

Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze.

Fot. 123RF/Picsel

Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne witamin i substancji odżywczych. Natomiast owoce i warzywa które kupujemy w sklepach, zazwyczaj bywają zbierane nawet kilka tygodni wcześniej, następnie muszą zostać przetransportowane do miejsca przeznaczenia, gdzie często leżą w magazynach. W tym czasie mogą stracić część substancji odżywczych, i choć nadal są świeże, ich mrożone odpowiedniki są znacznie zdrowsze.

Do zupy i sałatek

Obecnie w sklepach możemy kupić wiele rodzajów mrożonek warzywnych i owocowych. Gotowe mieszanki do zup znacznie skracają czas ich przygotowywania, a dzięki pokrojonym warzywom możemy bez zbędnego nakładu sił przyrządzić pyszne sałatki majonezowe. W sklepowych zamrażarkach możemy też znaleźć gotowe dania warzywne z dodatkiem przypraw. Usmażone stanowią świetny dodatek do obiadu, a osoby na diecie mogą je udusić lub nawet obgotować na parze i zjeść z dodatkiem ryżu bądź kaszy jako samodzielny, niskokaloryczny posiłek. Zmielony mrożony szpinak, podsmażony z czosnkiem, świetnie nadaje się do nadziewania pierogów i pasztecików. Dzięki różnorodności mrożonek, każdy znajdzie coś dla siebie, a łatwość ich przyrządzania sprawi, że ugotowanie obiadu zajmie tylko kilka chwil.

Owocowe mrożonki

Dzięki mrożonym owocom, smakiem pierogów z truskawkami czy ciasta śliwkowego możemy cieszyć się również zimową porą. Mrożone owoce są świetną bazą deserów: musów, kremów, kisieli i budyniów. Mogą je również jeść osoby na diecie: zmiksowane z odrobiną słodziku świetnie smakują, są niskokaloryczne i zdrowe.

Samodzielne mrożenie

Owoce i warzywa możemy też zamrażać sami. Zasadniczo nie mrozimy warzyw liściastych: kapusty, sałaty czy cykorii, a także pomidorów czy ogórków, wszystkie inne warzywa nadają się do zamrażania. Wystarczy je oczyścić, pokroić na cząstki, krótko obgotować w wrzącej wodzie i kiedy wystygną, zapakować je do woreczków foliowych. O ile nie możemy zamrozić pomidorów, świetnie sprawdzi się zamrożony przecier pomidorowy lub ulubiony sos z pomidorów, ziół i przypraw. Możemy natomiast mrozić truskawki, wydrylowane wiśnie, przepołowione śliwki bez pestek i borówki. Wszystkie produkty pakujemy w woreczki lub opakowania plastikowe i oznaczamy datą dzięki której będziemy wiedzieć, kiedy je spożyć. Mrożonki warzywne gotujemy w wrzącej wodzie około 10-15 minut, możemy też ugotować je na parze lub usmażyć, doprawiając ulubionymi ziołami. Duży wybór mrożonek pozwala nam na tworzenie dowolnych kombinacji i szybkie przygotowywanie ulubionych dań.

Wykorzystano:

Heinz K. Gans, Przetwory mięsne, warzywne, owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2005

Telegraph

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

1981Martyna 16 sierpnia 2011 Oliwko, ja wczoraj kupiłam Vivantę w Marcpolu, a koleżanka mówiła mi, że te obiady są też w E.Leclercu :) Polecam pieczeń wieprzowa w sosie myśliwskim z buraczkami i szaszłyki yakitori :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuszekmaly 31 lipca 2011 Ja kupuję w Tesco, bo mam najbliżej domu :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwka1984 27 lipca 2011 ooo a gdzie je można kupić? Knajpki w pobliżu mojej pracy są bardzo drogie, często gotuję większy obiad i zabieram do pracy następnego dnia, ale przydałaby mi się taka miła odmiana :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malawisienka 20 lipca 2011 Ja też kupuję ich produkty "Schab pieczony" i "Tilapia" są rewelacyjne! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuszekmaly 18 lipca 2011 Ja umiem i lubię gotować, ale czasami albo mi się nie chce albo nie mam odpowiednich produktów lub warunków. W pracy nie zrobię sobie przecież Indyka na grillu ... dlatego uwielbiam Vivantę. Kupuję kilka sztuk na zapas i odgrzewam sobie, kiedy mam ochotę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

1981Martyna 16 lipca 2011 Nie posiadam zdolności kulinarnych, dlatego często kupuję gotowe dania mrożone. Biorę ze sobą do pracy, odgrzewam i mam zdrowy i smaczny obiad :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń