Do góry

Newsy

Smakosze też grillują

Grill kojarzony jest przede wszystkim z mało wyszukanymi daniami mięsnymi zakrapianymi piwem. Do tego tematu można jednak podejść bardziej kreatywnie i z większym wyczuciem smaku. Jak wyczarować wykwintne dania z rusztu i przełamać grillową nudę?

Fot. 123RF/Picsel

Grillowanie to bardzo przyjemna i coraz popularniejsza forma wypoczynku na świeżym powietrzu. Potrawy, które królują na grillowych rusztach to przede wszystkim karkówka, kiełbasa, kurczak, szaszłyki, oraz steki. Często przyrządzane są one w możliwie najprostszy, żeby nie powiedzieć najbardziej banalny sposób. Choć jesteśmy do nich przywiązani, a samo słowo "grill" kojarzy nam się właśnie z mocno wypieczoną kiełbasą z musztardą, to nie wyczerpują one wszystkich możliwości tego urządzenia. Z odrobiną wyobraźni i smaku na grillu można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego.

Jeśli w najbliższym czasie zamierzasz urządzać grilla, zaprosić rodzinę i znajomych, ale nie chcesz popaść w kulinarną nudę, to pomożemy Ci urozmaicać menu o przepisy na smakowite i oryginalne wariacje na temat grillowych potraw, których być może do tej pory w ogóle z grillem nie kojarzyłeś. Adam Chrząstowski ambasador marki Merci Chef ! znany szef kuchni zdradziłam nam kilka pomysłów na grillowe smakołyki.

Danie główne - Camembert z grillowanym kurczakiem

Przygotuj: ser Camembert Merci Chef !, 1 pierś z kurczaka , 1 łyżkę oliwy z oliwek , 30g drobno posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz do smaku.

Natnij krążek Camembert uważając, aby nie przeciąć go do końca. Następnie nasmaruj pierś kurczaka oliwą z oliwek i połóż go na ruszcie. Przed samym zdjęciem do z grilla możesz go posolić i popieprzyć. Poczekaj aż trochę ostygnie i potnij go wzdłuż na równe plastry. Następnie poukładaj plastry grillowanego kurczaka w każde nacięcie w serze. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i lekko dociśnij do niej camembert tak, aby pietruszka przykleiła się do kurczaka. Dopraw ziołami wedle uznania.

Ziołowo - czosnkowy ser camembert z grilla.

Przygotuj: 3 krążki sera Camembert Merci Chef !, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, połówka cytryny, sól, pieprz, świeże zioła ( może być bazylia bądź rozmaryn).

Serki camembert wyjmij z opakowania. Czosnek obierz i zmiażdż np. przy pomocy noża. Do miseczki wlej olej, dodaj czosnek, kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz, posiekane zioła i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Serki camembert połóż na aluminiowej folii i posmaruj czosnkową marynatą z każdej strony. Każdy Camembert osobno zawiń w aluminiową folię i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj z obu stron, po około 5-6 minut.

Łosoś z grilla z brzoskwiniami i nektarynkami.


Będziesz potrzebować: 4 filety z łososia, 2 brzoskwinie, 2 nektarynki, 1 cytrynę, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 8 łyżek oliwy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Obierz, posiekaj czosnek, a następnie rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Oliwę wymieszaj ze skórką i sokiem cytrynowym, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem. Rybę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami i posmaruj przygotowaną marynatą. Pozostaw w lodówce pod przykryciem przez 30-40 minut. Brzoskwinie i nektarynki umyj, a następnie usuń z nich pestki. Owoce pokrój na cząstki. Cztery duże kawałki folii aluminiowej wysmaruj masłem. Na filetach ułóż cząstki brzoskwini i nektarynki. Na wierzch wysyp posiekane orzechy. Filety zawiń w folię aluminiową, ułóż na ruszcie i piecz około 20-30 minut.


Grillowany deser - czyli Banany z czekoladą z grilla

Do wykonania tego pysznego deseru potrzebujesz jedynie odpowiedniej ilości bananów oraz tabliczkę gorzkiej czekolady, najlepiej takiej, która zawiera co najmniej 60% miazgi kakaowej.

Banana ze skórką należy naciąć wzdłuż i w tą kieszonkę włożyć kawałki czekolady. Tak przygotowanego banana należy starannie zawinąć w folię aluminiową i położyć na ruszt. Co jakiś czas należy sprawdzać czy banan jest już odpowiednio miękki, po czym zdjąć z grilla zjeść gdy jest jeszcze ciepły.
Okazuje się, że grill nie musi być nudny, nie musi pachnieć i smakować zawsze tak samo. Przy odpowiednich pomysłach i składnikach przyjemność w grillowaniu odnajdą nawet najwięksi smakosze sera Camembert czy czekolady.

Źródło: Informacja prasowa

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń