Ewa_Gotuje

Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija internet. Poznaj właściwości shirataki noodles i dowiedz się, jakie pyszności można z niego przyrządzić. Makaron 0 kalorii to prawdziwa rewolucja dla miłośników pasty.

Czy warto jeść makaron konjac? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Osoby dbające o sylwetkę na pewno wiedzą, że makaron nie należy do dań niskokalorycznych. Kojarzymy go jako pyszny dodatek do rozgrzewającego rosołu albo bazę wielu aromatycznych, włoskich potraw, np. spaghetti bolognese czy carbonara. 

Jeśli zależy ci na zdrowym ciele, a jednocześnie nie możesz powstrzymać się od pałaszowania makaronu, mamy dla ciebie świetne rozwiązanie. Ta nowość z Chin podbiła internet i zyskała naprawdę ogromną popularność na całym świecie. Dowiedz się, czym jest niskokaloryczny makaron konjac i wypróbuj przepisy na najlepsze dania z jego użyciem.

Sprawdź także: Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Co to jest makaron konjac?

Makaron konjac (wym. kondziak) pochodzi z Chin, choć od około 2000 lat stosuje się go również w Japonii. W azjatyckiej kuchni nazywa się go też shirataki noodles (tzn. biały wodospad - co nawiązuje do wyglądu dania), a współcześnie określa się go mianem makaronu 0 kcal (ze względu na skład). Zaliczany jest do produktów spożywczych, które prawie nie zawierają kalorii, a więc nie tuczą. Wszystko za sprawą składników użytych do ich stworzenia.

Makaron konjac robi się w 97% z wody. Właśnie dlatego jego konsystencja nie jest aż tak zbita i przypomina nieco galaretkę. Jest długi i półprzeźroczysty. Do produkcji używa się też mąki wytwarzanej z bulwiastego warzywa o nazwie konjac (łac. Amorphophallus konjac). Roślina hodowana jest w południowo-wschodniej Azji i wydziela bardzo nieprzyjemny zapach. 

Choć kiedyś makaron 0 kalorii był dostępny jedynie w sklepach z ekologiczną żywnością, teraz można go kupić w supermarketach

Jakie właściwości ma makaron konjac?

Makaron shirataki szybko zyskał grono fanów ze względu na swoje specyficzne właściwości. Skoro w większości przygotowuje się go z wody, dostarcza znikomej ilości kcal (ok. sześciu kalorii w 100 gramach) i uznawany jest za produkt z kategorii 0 kalorii.

Co więcej, prawie nie zawiera białek, tłuszczów i węglowodanów, a składa się tylko z błonnika, dlatego tak chętnie sięgają po niego osoby na diecie odchudzającej. Mąka z bulwy konjac zawiera bowiem nie tylko potas, żelazo i wapń, ale też popularny zagęszczacz, czyli glukomann, który właśnie dostarcza błonnik do ogranizmu. Ten charakteryzuje się właściwościami łagodzącymi zaparcia, zmniejszającymi objawy alergii i obniżającymi poziom złego cholesterolu. Ponadto zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Makaron konjac polecany jest przede wszystkim osobom na diecie odchudzającej, sportowcom, ale też diabetykom i osobom chorującym na insulinoodporność lub problemy trawienne.

Jak pachnie i smakuje makaron konjac?

Jeśli jeszcze nie próbowałeś makaronu 0 kcal, to nie zdziw się, gdy po otwarciu opakowania z suszonym makaronem przywita cię niezbyt przyjemna woń. Jak wspominaliśmy wcześniej, bulwa konjac, z której wytwarzana jest mąka - składnik makaronu - brzydko pachnie. Właśnie dlatego, shirataki noodles mogą pachnieć jak ryba lub trochę jak zepsute mięso. Możesz wypłukać produkt i nieprzyjemny aromat powinien zniknąć. Zazwyczaj jednak, w paczce znajdziesz bezwonny makaron.

Co ciekawe, makaron konjac nie ma też wyrazistego smaku (oczywiście ze względu na to, że większość jego składu to woda i jest to wyczuwalne). Świetnie wchłania on jednak smaki innych składników, dlatego nie musisz obawiać się mdłego dania.

Jak gotować makaron konjac?

Makaron 0 kalorii jest bardzo prosty w przygotowaniu. Sposób przyrządzenia niczym nie różni się od tradycyjnego makaronu - wrzuć go do wrzącej wody i gotuj przez dwie, trzy minuty. Następnie wyłów i odcedź dokładnie. W takiej formie nadaje się np. do zupy. Jeśli makaron konjac ma być bazą dania głównego, możesz go jeszcze przełożyć na patelnię na dwie minuty. 

Co zrobić z makaronu konjac?

Pamiętaj, że makaron konjac zawiera prawie 0 kalorii, więc nie możesz jeść go samego w nieograniczonych ilościach, licząc na zdrową sylwetkę. Owszem, waga wskaże mniej kilogramów, ale za to organizm będzie naprawdę zmęczony i wyjałowiony.

Ważne więc, abyś dodał do niego wartościowe składniki, np. warzywa z dużą dawką witamin czy mięsa lub ryby zawierające zdrowe tłuszcze i mikroelementy. Poniżej znajdziesz kilka pysznych i sprawdzonych przepisów na dania z makaronem konjac:

1. Klopsy rybne z makaronem konjac

 Klopsy rybne z makaronem konjac Zobacz przepis

Klopsy rybne z makaronem konjac / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Makaron konjac z sałatą i hoisin

 Makaron konjac z sałatą i hoisin Zobacz przepis

Makaron konjac z sałatą i hoisin / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa wiosenna z makaronem konjac i krewetkami

 Zupa wiosenna z makaronem konjac i krewetkami Zobacz przepis

Zupa z makaronem konjac / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa z cukinii i porów z makaronem konjac

 Zupa z cukinii i porów z makaronem konjac Zobacz przepis

Zupa z makaronem konjac / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Makaron konjac z pesto i boczkiem

 Makaron konjac z pesto i boczkiem Zobacz przepis

Makaron konjac z pesto i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Eliksir zdrowia i młodości. Nie ma zdrowszego soku od buraczanego, więc pij codziennie »

Gdzie odprowadzać deszczówkę? Jak odprowadzać wodę deszczową z dachu i rynien? »

Teraz jest najlepszy moment na zbieranie pędów sosny. Zrobisz z nich leczniczy syrop »

Materiał po praz pierwszy pojawił się: 06.05.2022 r. 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
74
15 min
3
15 min
2
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

1
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

5
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6