Spis treści:
- Zupa na utratę kilogramów – właściwości
- Zupa z brukselki i szparagów na zahamowanie apetytu – przepis
Wiosna to czas, kiedy w sklepach, warzywniakach i na targowiskach zaczyna pojawiać się coraz więcej sezonowych przysmaków. Wyjątkowe właściwości prozdrowotne wykazują zielone warzywa, należą do nich między innymi szparagi, brukselka i młoda kapusta. Ze składników tych można wyczarować pyszną i sycącą zupę, idealną dla osób, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Poniżej znajdziesz przepis na zupę z brukselki i szparagów na zahamowanie apetytu.
Sprawdź także: Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy
Zupa na utratę kilogramów – właściwości
Brukselka ma wiele cennych właściwości odżywczych, zawiera witaminę A, dbającą o prawidłowe widzenie; witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy oraz krążenia; witaminę C; wspierającą odporność, czy witaminę E, która działa antyoksydacyjne oraz dba o kondycję skóry. Nie brakuje tu również substancji mineralnych, takich jak wapń i fosfor, wzmacniające kości i zęby; potas, który reguluje ciśnienie krwi, czy magnez, wpływający pozytywnie na układ nerwowy, krążenia i mięśniowy. Jedzenie brukselki pomaga chronić organizm przed nowotworami, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, oraz świetnie działa na układ sercowo-naczyniowy.
Młoda kapusta zawiera niewiele kalorii, w 100 g znajduje się jedynie 40 kcal, dzięki czemu ułatwia odchudzanie. Warzywo to jest dobrym źródłem witaminy C, która ma działanie antyoksydacyjne, wspiera odporność organizmu, ma także wpływ na lepsze wchłanianie żelaza i syntezę kolagenu. Młoda kapusta zawiera przeciwutleniacze, dzięki czemu wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Obecne są tu także witaminy z grupy B, witamina A, E i K, oraz minerały: potas, miedź, wapń, żelaz, mangan i siarka.
Szparagi są dobrym źródłem witaminy A, tych z grupy B, C, E i K, a także minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, siarki, miedzi, żelaza, cynku i selenu. Obecna jest w nich inulina, dzięki czemu wykazują właściwości probiotyczne, pomagają dbać o prawidłową mikroflorę jelitową, oraz wspierają odporność organizmu. Jedzenie szparagów korzystnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, pomaga chronić go przed chorobami, pomaga także zapobiegać cukrzycy. Co więcej, warzywa te mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalnie i moczopędne, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu obrzęków.
Zarówno brukselka, szparagi, jak i kapusta są również źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, oraz zapewnia sytość po posiłku. Dodatkowo błonnik przyspiesza przemianę materii, co jest pomocne podczas procesu odchudzania. Ma również właściwości regulujące prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Zupa z brukselki i szparagów na zahamowanie apetytu – przepis
Podczas odchudzania bardzo ważne jest dbanie o sytość posiłków, powinny mieć dużą objętość, dzięki czemu będziesz mógł najadać się do syta. Ułatwić może to przygotowanie dań na bazie dużej ilości warzyw. Kapusta, brukselka, czy szparagi są niskokaloryczne, dzięki czemu, o ile nie występują inne przeciwwskazania zdrowotne, możesz jeść je bez większych ograniczeń. Dodatkowo w przepisie na zupę z brukselki i szparagów znalazły się nasiona kozieradki, które wykazują właściwości hamujące apetyt, oraz wspierające odchudzanie.
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1/2 główki młodej kapusty,
- 250 g brukselki,
- 150 g szparagów,
- 200 g ciecierzycy ze słoika,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- 1 cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku.
Dodatkowo:
- 15 g namoczonej kozieradki,
- garść natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Warzywa umyj i obierz, kapustę drobno posiekaj, szparagi pokrój w mniejsze części, marchewkę, selera i pietruszkę w kostkę, Cebulę poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę. Ciecierzycę odlej z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, wszystko delikatnie podsmaż, dorzuć kapustę, marchew, pietruszkę, selera, na koniec wlej bulion. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, gotuj przez 20 minut. Dodaj namoczone nasiona kozieradki, wrzuć szparagi, brukselkę i ciecierzycę, gotuj jeszcze przez ok.10 minut. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Źródła: dietetycy.org.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Przyjemnie chrupiące ogórki małosolne. Z tym przepisem wyjdą nawet laikowi »
Likwiduje obrzęki i usuwa nadmiar wody. Dwie zasady są kluczowe »