Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym zamiennikiem ziemniaka? Odkryj jego właściwości i najlepsze zastosowania w kuchni.

Topinamur - zdrowszy zamiennika ziemniaka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Topinambur od lat uznaje się za roślinę jadalną, pastewną i ozdobną. Dziś wiele osób podkreśla, że to zdrowszy zamiennik ziemniaka, z którego powinny korzystać przede wszystkim osoby zagrożone zachorowaniem na cukrzycę. Jak jeść topinambur, aby skorzystać z jego właściwości i pysznego smaku? Odkryj najlepsze przepisy.

Sprawdź także: Pobudza lepiej od kawy. Pij zamiast śniadania, nie będziesz czuć głodu przez kilka godzin

Topinambur - zdrowszy zamiennika ziemniaka

Choć topinambur to najpopularniejsze określenie tego warzywa, nazywa się je również słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim i gruszką ziemną. To roślina wywodząca się z Ameryki Północnej, z rodziny astrowatych. W czasach prekolumbijskich uprawiali ją głównie Indianie z plemienia Topinamboore, dlatego przylgnęła do niej taka nazwa. W Europie warzywo hoduje się od XVIII wieku. 

Czy topinambur to zdrowszy zamiennik ziemniaka? Faktycznie, najczęściej porównywany jest do popularnego w Polsce kartofla. Obie bulwy mają podobny wygląd i konsystencję, jednak w smaku topinambur zbliżony jest do słonecznika. Ze względu na właściwości nazywany jest ziemniakiem dla cukrzyków. Co daje jedzenie topinamburu? Przede wszystkim korzyści dla układu pokarmowego, stabilizację poziomu glukozy i cholesterolu oraz ukojenie dla układu nerwowego.

Co daje jedzenie topinamburu?

Na co pomaga topinambur? Zdrowszy zamiennik ziemniaka to skarbnica wartości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Dostarcza cenne witaminy, w tym A, C, E, K oraz te z grupy B. W swoim składzie zawiera też minerały, czyli żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk i sód

Co daje jedzenie topinamburu? Bogaty skład odżywczy warzywa (w tym zawartość inuliny, która w organizmie przekształca się na fruktozę) pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także wyregulować ciśnienie. Regularne spożywanie tego produktu wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego (usprawniając perystaltykę jelit) i układu nerwowego (poprawiając koncentrację oraz zmniejszając stres).

Wykazuje też właściwości detoksykujące - skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji. Co więcej, wspiera odchudzanie, dlatego jest zalecany osobom z nadwagą i otyłością.

Jak jeść topinambur?

Zastanawiasz się, z czym jeść topinambur? Bulwy tego warzywa są soczyste i mają słodkawy, nieco orzechowy, posmak. Topinambur możesz wykorzystać w kuchni w postaci surowej (choć w dużych porcjach - u niektórych osób - powoduje wzdęcia), smażonej, gotowanej lub pieczonej. Istnieje naprawdę dużo możliwości na to, jak jeść topinambur, aby było smacznie i zdrowo.

Do najpopularniejszych potraw należą zdecydowanie frytki z topinamburu. Warzywo można, ale nie trzeba, obierać - wystarczy je dokładnie wyszorować i umyć. Trzeba jeszcze pokroić je na grubsze paski i wrzucić na rozgrzany olej lub do piekarnika. Bulwy nadają się też do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Oczyszczone warzywo wystarczy wstępnie ugotować, pokroić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Należy dodać następnie inne składniki, np. cebulę, czosnek i marchew. Całość wystarczy zalać sosem śmietanowo-serowym i zapiec przez ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Warzywo będzie też świetnym produktem do przyrządzenia apetycznej zupy krem. Wystarczy, że pół kilograma wyszorowanych topinamburów przełożymy do miski z wodą i namoczymy przez ok. 5 minut. Następnie należy odsączyć bulwy, przekroić na połówki i ułożyć na blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa trzeba skropić olejem, doprawić solą, pieprzem i zapiekać przez ok. pół godziny w 180 stopniach. W międzyczasie, w większym garnku podsmażamy pokrojone dwie cebule i kilka ząbków czosnku. Przesypujemy zapieczony topinambur, wlewamy po szklance zimnej wody i mleka kokosowego. Wystarczy, że wszystko będzie się gotować ok. 10 minut. Na końcu blendujemy na gładką zupę. 

Surowy topinambur nadaje się z kolei do sałatek. Trzeba go obrać, pokroić na małe kawałki, dodać poszatkowany ogórek, rzodkiewkę i cebulkę. Można dodać ugotowaną ciecierzycę i mix sałat. Smak podkręci jeszcze dressing z oliwy, octu jabłkowego i miodu.

1. Zupa krem z topinamburu

 Zupa krem z topinamburu Zobacz przepis

Zupa krem z topinamburu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Frittata z topinamburem, porem i selerem naciowym

 Frittata z topinamburem, porem i selerem naciowym Zobacz przepis

Frittata z topinamburem, porem i selerem naciowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kiszony topinambur

 Kiszony topinambur Zobacz przepis

Kiszony topinambur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Purée z topinamburu

 Purée z topinamburu Zobacz przepis

Purée z topinamburu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim

 Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim Zobacz przepis

Pieczony topinambur z czosnkiem niedźwiedzim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Suflet z patelni z topinamburem

 Suflet z patelni z topinamburem Zobacz przepis

Suflet z patelni z topinamburem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Krem z topinamburu na mleczku kokosowym z prażonym słonecznikiem

 Krem z topinamburu na mleczku kokosowym z prażonym słonecznikiem Zobacz przepis

Krem z topinamburu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Krewetki z sałatką z brokułów i topinamburu

 Krewetki z sałatką z brokułów i topinamburu Zobacz przepis

Krewetki z sałatką z brokułów i topinamburu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl, wapteka.pl, aptekaolmed.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1