Dania jednogarnkowe

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawet zrobić z nich zdrowe brownie. Mało kto wie jednak, że słodkie ziemniaki genialnie sprawdzą się w wersji grillowanej. Podpowiemy ci, jak zrobić bataty z grilla, oraz z czym najlepiej je podawać.

Jak przygotować bataty na grilla? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zdrowa dieta nie musi być nudna i mdła. Jeżeli dbasz o linię, a jednocześnie chcesz cieszyć się smakiem grillowanych potraw, zamiast tłustej kiełbasy lub boczku, możesz skusić się na przygotowanie grillowanej piersi z kurczaka, ryby, oraz warzyw. Dziś przedstawimy ci przepis na bataty z grilla, danie nie tylko niezwykle smaczne, ale i banalnie proste w przygotowaniu. Sprawdzimy, jakie dodatki najlepiej do nich pasują, oraz jakie przyprawy dodać do batatów z grilla. 

Sprawdź także: Pomysł na wegetariańskiego grilla. Najlepsze warzywa, marynaty i przepisy

Bataty z grilla – zdrowa przekąska 

Jakie właściwości mają bataty? W warzywach tych znajduje się zestaw witamin, między innymi tych z grupy B, które dbają o układ nerwowy i krwionośny; witaminy C, która wspiera odporność organizmu, oraz witaminy E, mającej działanie przeciwutleniające, wspierające kondycję skóry, włosów i paznokci. Znajdują się tu także związki mineralne, m.in.: potas, który reguluje ciśnienie krwi; wapń i fosfor, wzmacniające kości i zęby; żelazo, które pomaga zapobiegać anemii; jod, wspierający zdrowie tarczycy, oraz magnez, który dba o układ nerwowy, krążenia oraz prawidłową pracę mięśni.

Słodkie ziemniaki zawierają karotenoidy, barwniki, którym zawdzięczają swój pomarańczowy kolor. W zależności od odmiany, w batatach znajduje się luteina, jej obecność pomaga dbać o wzrok, a także chronić oczy przed chorobami, oraz likopen, który wspiera układ sercowo-naczyniowy. Warto wspomnieć także o tym, że w batatach znajduje się beta-karoten, również należący do grupy karotenoidów, również pomagają dbać o zdrowie oczu, a także wspomagają opalanie, działając jak "filtr przeciwsłoneczny". Należy jednak zaznaczyć, że podczas ekspozycji na słońce należy nakładać na ciało kremy z filtrem chroniące przed działaniem promieni UV. Beta-karoten ma także właściwości przeciwutleniające, wspiera walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo, a także przeciwnowotworowo, m.in.: zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi.

Dodatkowo regularne spożywanie batatów pomaga regulować poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. W 100 g batatów znajduje się ok. 75 kcal, bez obawy można włączyć je do diety odchudzającej. 

Jakie przyprawy do batatów z grilla?

To jakie przyprawy dodamy do batatów z grilla, w głównej mierze zależy od naszych preferencji. Świetnie sprawdzą się tu zioła śródziemnomorskie, takie jak oregano, bazylia, tymianek, czy rozmaryn. Bardzo dobrze smakować będą z dodatkiem suszonego czosnku. Jeżeli lubisz paprykowy smak, możesz posypać swoje bataty papryką słodką, wędzoną lub ostrą. Możesz również pójść w totalną klasykę i dodać do nich jedynie sól i pieprz. Jeżeli natomiast lubisz korzenne smaki możesz przygotować bataty z dodatkiem cynamonu, a także posypać je kurkumą, zwiększysz tym samym ich działanie antyoksydacyjne. 

Jak zrobić bataty z grilla?

Przygotowanie batatów z grilla jest naprawdę proste, oprócz słodkich ziemniaków, będziesz potrzebować jedynie przypraw i oliwy z oliwek. Do zrobienia czterech porcji przygotuj: 

Składniki

  • 2 duże bataty, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczkę czosnku suszonego, 
  • 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół, np. rozmaryn, tymianku, oregano, 
  • sól i pieprz. 

Bataty umyj, obierz i pokrój w równe kawałki, grube frytki, lub ok. 1,5 cm plastry. Przełóż słodkie ziemniaki do dużej miski, wlej oliwę, dodaj wszystkie przypraw, dokładnie wymieszaj. Grill powinien być dobrze rozgrzany. Następnie przełóż ziemniaki na ruszt, możesz piec je także na specjalnej tacce grillowej, po około 10 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania sprawdź za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków, czy są miękkie. Podawaj z ulubionych dipem. 

Z czym podawać bataty z grilla?

Jeżeli chcesz podać bataty z grilla, koniecznie przygotuj do nich dip. Doskonale smakować będą z sosem na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżych ziół, na przykład mięty, bazylii, koperku lub szczypiorku. Jeśli lubisz majonez, możesz przygotować sos w azjatyckim stylu, dodając do niego świeżą kolendrę, odrobinę miodu, chili, sok z limonki, oraz sos sojowy. Do dań z grilla świetnie komponuje się także sos miodowo-musztardowy, zrobisz go z połączenia jogurtu greckiego, musztardy z gorczycą, miodu, soli i pieprzu. Kontrowersyjnym, aczkolwiek bardzo lubianym przez niektórych połączeniem, jest miks majonezu z keczupem.

Bataty z grilla możesz także przyrządzić w formie nietypowego "burgera", wystarczy, że pomiędzy dwoma plastrami ugrillowanych słodkich ziemniaków włożysz swoje ulubione dodatki, np. sałatę, pomidora, plaster sera, ugrillowanego bekonu, czy kawałek mięsa. 

Bataty z grilla będą smacznych dodatkiem do mięsa, na przykład piersi z kurczaka, szaszłyków, czy karkówki. Bardzo dobrze komponować się będzie z grillowaną rybą, np. łososiem, czy pstrągiem. Grillowane słodkie ziemniaczki, warto podawać z surówką lub sałatką ze świeżych warzyw, świetnie sprawdzi się tu: sałatka grecka, colesław, tradycyjna mizera, lub tzatziki na jogurcie greckim. 

Źródła: zywienie.abczdrowie.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Eliksir zdrowia i młodości. Nie ma zdrowszego soku od buraczanego, więc pij codziennie »

Gdzie odprowadzać deszczówkę? Jak odprowadzać wodę deszczową z dachu i rynien? »

Teraz jest najlepszy moment na zbieranie pędów sosny. Zrobisz z nich leczniczy syrop »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 77

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8