Do góry

Newsy

Suszenie - jak zrobić to najlepiej?

Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać?

Fot. 123RF/Picsel

Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże. Cudowny zapach idealnie wpasuje się do zupy grzybowej, sosu, gulaszu i bigosu. Podobnie z farszem do uszek na stół wigilijny. Domowe suszenie możemy wykonać posługując się specjalną suszarką, piekarnikiem bądź kaloryferem. Ważne, aby grzyby miały sucho i ciepło.

Aromatyczne grzyby przez cały rok

Suszarki elektryczne to bardzo praktyczne urządzenie. Wystarczy ułożyć oczyszczone grzyby w obrotowych sitach i włączyć nawiew. Ważną kwestią o której musimy pamiętać jest to, że nadmierne moczenie grzybów wydłuża czas ich suszenia. Grzyby możemy uznać za dobrze wysuszone, kiedy będą elastyczne i dopiero przy próbie ich zgięcia nastąpi złamanie. Niskie ceny na suszarki znajdziemy w promocje Media Expert. Czekają modele z podkładkami antypoślizgowymi i z wieloma sitami do suszenia. Spora ilość tacek umożliwia suszenie owoców i warzyw w tym samym momencie. Cicha praca, prosta obsługa i lekka konstrukcja sprawia, że pierwsze suszenie zamieni się w samą przyjemność!

Warto skorzystać z takiej okazji i zafundować rodzinie aromatyczny barszczyk na święta!

Moc warzyw i owoców

Suszone owoce to świetne rozwiązanie dla osób kochających słodkości. Możemy je dodawać do deserów, wypieków, potraktować jako zdrową przekąskę czy stworzyć z nich aromatyczną herbatkę. Suszyć możemy śliwki, jabłka, gruszki, morele, żurawinę i banany. Suszenie owoców pozbawia je wody i zachowuje składniki odżywcze. Takim sposobem, możemy zyskać wartościowy i smakowity susz. Kto z nas nie lubi jabłecznika, grzańca z dodatkiem owoców czy piernika z żurawiną.

Warzywa nadające się do suszenia to np. marchew, buraki, seler, por, cebula i pomidorki. Na pierwszy rzut oka, każdy z nas zobaczy w tym zestawieniu aromatyczny bulion do zupy, ale zastosowanie znajdziemy także w farszach, przyprawach do mięs, sosach czy składnikach do sałatek. Nie dajmy się zwieść, że suszenie wpływa negatywnie na właściwości zdrowotne owoców i warzyw.

Jak suszyć w piekarniku?

Suszenie w piekarniku wcale nie jest gorszym rozwiązaniem. Oczyszczone warzywa i owoce wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem i suszymy w odpowiedniej temperaturze. Dalej wystarczy je zamknąć w szczelnym pojemniku i wyjąć, kiedy złapie nas głód, bądź będziemy ich potrzebować w kuchni.

Kiedy byliśmy małymi dziećmi, suszenie często odbywało się na kaloryferach. Kto z nas pamięta niekończące się nitki, na których wisiały apetyczne grzyby, owoce i warzywa? Warto wykorzystać potencjał tego, co mamy w domach!

Kiedy wszystko zostanie wysuszone, możemy kreatywnie poszukać zastosowań! Cytryny mogą śmiało zawisnąć na choince, pomarańcze znaleźć się w garnku z grzańcem, a jabłka zamienić się w chrupiące chipsy! Jeśli nie należymy do osób cierpliwych i ciężko o wyhodowanie własnych ziół z nasion, idealnym rozwiązaniem jest suszenie ziół - bazylia, oregano, tymianek, pietruszka, szałwia i aromatyczna mięta na rozgrzanie zimą! Zioła po ususzeniu warto zamrozić bądź schować w szczelnych słoikach. Zupę pomidorową możemy ozdobić szczyptą pietruszki i łyżką śmietany, a obok łososia położyć plasterek suszonej cytryny.

Jak długo możemy przechowywać suszone warzywa i owoce?

Czy suszone produkty mają termin ważności? Sekret tkwi w odpowiednim przechowywaniu. Gotowe susze musimy przechowywać w suchych i chłodnych miejscach. Nie możemy doprowadzić do wilgoci, bo wtedy nasze suszenie pójdzie na marne i doprowadzi do psucia produktów.

Co jakiś czas należy sprawdzać, czy nasze owoce i zioła nadają się do spożywania. Termin przechowywania przeważnie dorównuje 12 miesiącom.

W jaki sposób wpływają na nasze zdrowie?

Kwestią sporną pozostaje czy susz jest zdrową przekąską czy bombą kaloryczną? Suszona żurawina jest pomocna w profilaktyce związanej z pracą układu moczowego, co nie zmienia faktu, że nie powinniśmy jej spożywać w nadmiarze. Jak na suszony owoc przystało to wciąż kaloryczna przekąska. W 100 gramach znajdziemy 332 kcal, jeśli jednak suszymy owoce bez żadnych szkodliwych dodatków - będą one mniej kaloryczne. Warto mieć swój zapas suszu na zimę, bo jak widać - przynosi to same smakołyki i potrawy cieszące oczy!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń