Do góry

Newsy

Świętujmy z marką Kamis Dzień Pikantnych Przypraw

Dziś, 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Przypraw – święto, które w Polsce z roku na rok zyskuje na popularności. Z tej okazji bary i restauracje przygotowują specjalne, ostre menu. Świętować można również w domowym zaciszu – marka Kamis oferuje gamę produktów do przygotowania naprawdę ognistych potraw.

Co sprawia, że daną przyprawę określamy jako pikantną? Decydujący wpływ na to ma przede wszystkim obecność piperyny, izotiocyjanianu allilu i kapsaicyny. Mają one różne właściwości, ale działają pozytywnie na organizm większości ludzi. Przyspieszają przemianę materii, poprawiają krążenie, działają bakteriobójczo oraz przeciwbólowo, redukują ryzyko udaru mózgu oraz zawału, są także bogatym źródłem witamin A i C. W ich składzie znaleźć można również substancje pobudzające organizm do wytwarzania endorfin, które poprawiają nasze samopoczucie.

Ostre chili na zaostrzenie apetytu

Ta najostrzejsza z przypraw znana jest ze swoich właściwości rozgrzewających oraz zdrowotnych - przyspiesza przemianę materii oraz obniża poziom cholersterolu. Chili stanowi podstawę kuchni meksykańskiej - jest niezastąpionym składnikiem dań z fasoli, ostrych zup i potraw mięsnych. Aby móc świętować Dzień Pikantnych Przypraw wystarczy dodać szczyptę Kamis Chili Pieprz Cayenne np. do domowych hamburgerów czy gulaszy. Przyprawa ta świetnie nadaje się także jako dodatek do pomidorowych sosów i risotto.

Ogniste połączenie

Różnorodność pikantnych przypraw może spowodować lekki zawrót głowy. Jeśli jesteś wielbicielem zdecydowanych smaków i nie wiesz co wybrać, sięgnij po Młynek Ognista mieszanka przypraw z gamy Kamis Specialite. Pieprz, chilli, kolendra, czosnek i biała gorczyca zamknięte w małym szklanym młynku tworzą kompozycję mającą bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Przyprawa doskonale sprawdzi się w domach wielbicieli kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Ten przygotowany specjalnie dla kulinarnych odkrywców oraz miłośników ostrych dań zestaw przypraw nadaje potrawom iście ognisty smak i niezapomniany aromat.

Co jeśli jednak przesadzimy z ilością ostrych przypraw? Ratunkiem może być woda, ale nie wszystkie ostre substancje są w niej rozpuszczalne. W takim wypadku należy zastosować olej, mleko lub kieliszek mocniejszego alkoholu.

Informacja prasowa

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń