Do góry

Bake off

Świnki w spa - przepisy z Bake Off Junior

Piotrek jest miłośnikiem zwierząt, dlatego na jego torcie świnki korzystają z luksusowego, czekoladowego spa.

 

  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 300 g czekolady deserowej
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 100 g kakao
  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli himalajskiej
  • masło do wysmarowania papieru do pieczenia
  • 250 g lukru plastycznego różowego
  • 250 g lukru plastycznego czarnego
  • 1 opakowanie kakaowych kruchych ciastek

 

Ciasto
Tabliczkę czekolady gorzkiej i deserowej rozpuścić ze śmietaną w garnku w kąpieli wodnej, a następnie dodać dwie łyżki kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę oraz przesianą mąkę, nie przestając mieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce do masy i delikatnie mieszać. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia wysmarowanym masłem. Przelać ciasto do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termoobieg 180°C i piec 35 minut. Po około 25 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie wypiekło się szybciej.

Masa błotna SPA dla prosiaczków
Roztopić dwie tabliczki czekolady deserowej i dwie czekolady gorzkiej w kąpieli wodnej. Wylać na upieczone ciasto.

Prosiaczki
Z masy lukrowej uformować części prosiaczków. Gotowe prosiaczki wyłożyć na górę ciasta. Kruche ciastka kakaowe zblendować, pokruszyć i posypać nimi całość.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń