Boże Narodzenie na słodko

Piotrek jest miłośnikiem zwierząt, dlatego na jego torcie świnki korzystają z luksusowego, czekoladowego spa.

 

  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 300 g czekolady deserowej
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 100 g kakao
  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli himalajskiej
  • masło do wysmarowania papieru do pieczenia
  • 250 g lukru plastycznego różowego
  • 250 g lukru plastycznego czarnego
  • 1 opakowanie kakaowych kruchych ciastek

 

Ciasto
Tabliczkę czekolady gorzkiej i deserowej rozpuścić ze śmietaną w garnku w kąpieli wodnej, a następnie dodać dwie łyżki kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę oraz przesianą mąkę, nie przestając mieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce do masy i delikatnie mieszać. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia wysmarowanym masłem. Przelać ciasto do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termoobieg 180°C i piec 35 minut. Po około 25 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie wypiekło się szybciej.

Masa błotna SPA dla prosiaczków
Roztopić dwie tabliczki czekolady deserowej i dwie czekolady gorzkiej w kąpieli wodnej. Wylać na upieczone ciasto.

Prosiaczki
Z masy lukrowej uformować części prosiaczków. Gotowe prosiaczki wyłożyć na górę ciasta. Kruche ciastka kakaowe zblendować, pokruszyć i posypać nimi całość.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...

Odsłon: 70

30 min
2
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 19310

60 min
29
Ciasta Ciasto pijak

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...

Odsłon: 1121

60 min
6
Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 15414

>60 min
20