Do góry

Newsy

Szczęście zamknięte w małej kostce

Czy zakochanie i zdrowa praca serca mogą iść ze sobą w parze? Dzięki czekoladzie, tak! Poznaj zdrowotne i kosmetyczne zastosowanie tego przysmaku. Dowiedz się, komu nie wolno podawać czekolady.

Fot. 123RF

Cukier, kakao i kozie mleko. Tyle wystarczyło niemieckiej firmie Jordan & Timaeus, aby w 1839 roku wyprodukować pierwszą na świecie czekoladę w kształcie tabliczki. I choć ta forma jest w Polsce jedną z najpopularniejszych, to nikogo nie zdziwi fakt, że w innych krajach mieszkańcy chętniej spożywają czekoladę w postaci napoju, sproszkowaną lub w granulkach.

Skład czekolady

Nieważne, jak wygląda. Ważniejsze, co takiego ma w sobie, że od wielu lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem i ma tak wielu miłośników. Czekolada jest otrzymywana z wyrobów kakaowych i cukrów. W zależności od rodzaju, zawiera różne dodatki, które sprawiają, że dany typ wpływa w określony sposób na nasz organizm.

Rodzaje czekolad

Gorzka, mleczna, biała, deserowa - oto główne rodzaje czekolady, które są uwielbiane przez miliony ludzi na świecie. Gorzka czekolada ma najbardziej tradycyjny skład. Oprócz proszku kakaowego i cukru, zawiera również masło kakaowe, często z niewielką domieszką wanilii. Produkty, z których się składa, muszą co najmniej w 70% pochodzić z miazgi kakaowej. To źródło teobrominy, której właściwości są porównywalne do działania kofeiny. Jest jej aż dwukrotnie więcej, niż w białej czekoladzie.

Wiele osób uważa, że tak naprawdę biała czekolada to tylko ‘'czekolada'' z nazwy, ze względu na brak proszku kakaowego. Ten brak sprawia, że czekolada nie ma żadnych właściwości zdrowotnych. Ponadto, nawet najlepsze wyroby tego typu zawierają jedynie do 33% masła kakaowego. W jej składzie odnajdziemy cukier, serwatkę w proszku, tłuszcz mleczny, mleko w proszku, emulgator oraz aromat.

W przeciwieństwie do jej białej odpowiedniczki, mleczna czekolada zawiera kakao, którego ilość nie przekracza 50%. Jak sama nazwa wskazuje, w tym rodzaju czekolady, zawarta jest duża ilość mleka bądź proszku mlecznego. Do mlecznej czekolady dodaje się również wanilię, która wzmacnia jej smak.

Połączenie gorzkiej i mlecznej czekolady to czekolada deserowa. Znajdziesz w niej miazgę kakaową, cukier, lecytynę, tłuszcz kakaowy oraz inne dodatki.

Bakalie, orzechy, owoce, likiery i inne składniki dodaje się do głównych typów czekolad, tworząc w ten sposób, kolejne rodzaje tego smakołyku.

Czy warto ją jeść?

Prawdziwa czekolada zapobiega wielu chorobom i sprzyja leczeniu wielu dolegliwości. To słodka profilaktyka zawału serca. Jedzenie 1/3 czekolady na dzień zapobiega chorobom serca. Ponadto, czekolada to eliksir młodości, ponieważ pod jej wpływem o prawie 20% wzrasta poziom przeciwutleniaczy, co spowalnia proces starzenia. Dzięki flawonoidom przeciwdziała miażdżycy i zakrzepom. Zapobiega infekcjom, reguluje właściwe napięcie mięśni, a za sprawą teobrominy wpływa na pracę nerek i świetnie je oczyszcza. Czekolada jest szczególnie polecana przy kaszlu, który łagodzi. Ponadto, każdy wie, że czekolada dodaje energii, dlatego warto ją mieć przy sobie nie tylko podczas górskich wędrówek, ale również w trakcie zajęć wymagających od nas wysiłku oraz, gdy brakuje nam siły. Czekolada to tajna broń wszystkich uczniów i studentów, ponieważ wspomaga myślenie i pobudza mózg do działania. To wszystko zawdzięczamy obecnym w czekoladzie węglowodanom oraz składnikom odżywczym, takim jak magnez, potas, czy żelazo.

Czekolada, jak narkotyk

To już udowodnione, że czekolada uszczęśliwia. Łatwiejsze zwalczanie stresu i zmartwień przez organizm powoduje, że stajemy się również odporniejsi na wirusy. Dzięki selenowi i cynkowi w organizmie powstają endorfiny, powszechnie nazywane hormonami szczęścia, które wywołują u nas doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie. Tłumią odczuwanie drętwienia i bólu oraz znakomicie działają w profilaktyce nerwic. Mówi się, że największe ilości endorfin mają zakochani. Dzięki zjedzeniu kilku kostek czekolady, ty również możesz pobudzić związki chemiczne, odpowiadające za ten stan psychiczny. Zjedz czekoladę i zakochaj się w jej smaku.

Kosmetyczne zastosowanie

Czekolada, dzięki kofeinie zawartej w ziarnach kakaowca, ujędrnia i wyszczupla. Prawie wszystkie kremy antycellulitowe zawierają ten składnik. To nie jedyna zaleta, jaką zyskała czekolada, dzięki obecności kakao. Ziarna kakaowca połączone z mlekiem dają wiele wspaniałych balsamów regenerujących ciało. To pyszna mieszanka wykorzystywana jest również przy produkcji płynów do kąpieli, balsamów do ust, a nawet podkładów pod makijaż.

Uważaj na czekoladę!

Mimo wielu pozytywnych właściwości, czekolada może uczulać. Jest jednym z najsilniejszych alergenów. 5 na 100 osób z alergią jest uczulonych na czekoladę. U uczulonych pojawiają się wysypka - często na twarzy, swędzenie, katar sienny oraz duszności. Natomiast u zdrowych osób, zbyt duża ilość zjedzonej czekolady może powodować problemy z zasypianiem. Nie należy podawać czekolady koniom, psom, kotom oraz papugom, ponieważ ich organizmy nie umieją strawić zawartej w czekoladzie teobrominy. Zjedzenie czekolady może skończyć się dla tych zwierząt drgawkami, krwotokiem wewnętrznym, zawałem serca, a w skrajnych przypadkach - śmiercią.

Jedzenie czekolady to niewątpliwie przyjemność, która przynosi wiele dobrego dla zdrowia. Musi jednak być jedzona z umiarem, aby dobrze wpływała na organizm. Niestety, alergicy muszą wykluczyć czekoladę ze swojej diety. Smaku czekolady nie powinno poznać również wiele zwierząt.

 

Zobacz też: Karambola - gwiazda wśród owoców. Kliknij!

Karambola – gwiazda wśród owoców

Tekst: Katarzyna Augustyniak

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń