Do góry

Newsy

Tarta z warzywami i polskimi serami - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk.

Fot. materiały partnera

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 50 g orzechów laskowych tartych
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 30%

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je przygotować. Czas chłodzenia, grubość wałkowania, sposób pieczenia - to wszystko zależy od ciebie.


Nadzienie serowe

  • ok. 300 g serów w dowolnej proporcji
  • śmietana
  • jaja
  • pieprz
  • upieczone kolorowe papryki
  • czerwone cebule
  • orzechy włoskie
  • syrop z pędów sosny
  • szczypiorek

Z dowolnych serów, jajek i śmietany przygotuj masę serową. Dopraw do smaku. Na masie serowej ułóż dowolne warzywa i orzechy. Piecz w temperaturze według własnego uznania. W odpowiednim momencie dodaj odrobinę syropu z pędów sosny. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.


Chutney z pieczonych warzyw

  • upieczona papryka
  • upieczona dynia hokkaido
  • szalotka
  • ocet jabłkowy lub czerwone wino
  • syrop z pędów sosny
  • kminek mielony, świeży rozmaryn, płatki chilli, kumin, czosnek, kolendra w ziarnach, chipotle, rozmaryn, tymianek
  • sól do smaku
  • oliwa

Z podanych składników (w dowolnej proporcji) przygotuj chutney.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń