Warsztat pracy kucharza

Kuchnia to centrum życia rodzinnego. Spędzamy w niej dużo czasu, zarówno podczas przygotowywania posiłków, jak i podczas niewinnych ploteczek przy kawie. Dobrze jest tak ją rozplanować, by zapewniała wygodę i służyła nam przez długie lata.

Fot. 123RF/Picsel

Podczas projektowania kuchni musimy wziąć pod uwagę wiele rzeczy, ale w trosce o komfort pracy przede wszystkim musimy zadbać o to, aby lodówka, kuchenka i zlew znajdowały się blisko siebie, najlepiej przedzielone blatami. Obecnie możemy kupić kilka rodzajów kuchenek: gazowe, gazowo-elektryczne i elektryczne. Największą popularnością cieszą się kuchenki gazowo-elektryczne, czyli posiadające palniki gazowe i elektryczny piekarnik. Kuchenki z płytą elektryczną wyglądają ładnie, ale mimo to wciąż nie cieszą się naszą sympatią, wolimy palniki gazowe.

Również w rodzajach zlewozmywaków możemy wybierać, bo producenci oferują nam produkty ze stali nierdzewnej, ceramiczne i, najtrwalsze ze wszystkich, z tworzyw mineralnych. Zlewozmywaki emaliowane, które kiedyś znajdowały się w prawie każdej kuchni, dziś już odchodzą w niepamięć, gdyż szybko się niszczą i rdzewieją. Amatorzy nowoczesnych rozwiązań wybiorą zlewy granitowe lub szklane, które nie tylko są funkcjonalne, ale też wyglądają pięknie i zdobią kuchnię.

Blaty kuchenne

Blaty kuchenne to nie tylko miejsce naszej pracy, ale też jeden z elementów składających się na ogólny wygląd kuchni, dlatego też przy ich wyborze powinniśmy zastanowić się, które najbardziej do niej pasują.. Najtańsze są blaty laminowane, ale niestety nie są dość trwałe, a ich zniszczenia trudno jest naprawić. Lepsze rozwiązanie to blat drewniany - jest trwalszy, nie odkształca się, a z wiekiem delikatnie ciemnieje. Blaty szklane lub metalowe to dobra propozycja do nowoczesnych, surowych wnętrz, a blaty kamiennie świetnie sprawdzą się w kuchniach w stylu wiejskim. Kamienne blaty są trwałe i odporne na zniszczenia, należy jednak pamiętać, że są dość ciężkie, szafki muszą więc być solidne. Blaty powinny znajdować się na określonej wysokości, abyśmy mogli pracować w pozycji siedzącej i stojącej, nie męcząc się.

Obecnie rolę blatu przejmują wyspy kuchenne, które są naprawdę wygodnym rozwiązaniem, bo mogą służyć zarówno jako miejsce do pracy, stolik, ale też element oddzielający kuchnię od salonu - gdy kuchnia połączona jest z pokojem. Niestety wyspy kuchenne znajdują zastosowanie tylko w dużych kuchniach, wielu z nas musi więc z nich zrezygnować. Czasem funkcję blatu roboczego przejmuje stół, przy którym po ukończonej pracy możemy odpocząć i spożyć posiłek.

Wszystko w zasięgu ręki

Nader ważne jest również, aby podczas pracy wszystko mieć pod ręką - narzędzia i sprzęty powinny być tak rozmieszczone, abyśmy zawsze znali miejsce ich położenia i mogli bez problemu wyciągnąć potrzebną nam rzecz. Jeśli mikserów czy blenderów używamy często, nie chowajmy ich w kąt szafki, jeśli będą łatwo dostępne, skróci to czas pracy.

Do pracy!

Przed rozpoczęciem pracy w kuchni należy przygotować potrzebne nam produkty i narzędzia, dzięki temu unikniemy późniejszego przetrząsania szafek kuchennych w ich poszukiwaniu, a przygotowanie posiłku będzie szybsze i przyjemniejsze. Również część produktów możemy przygotować wcześniej, natomiast owoce i warzywa przeznaczone do gotowania przygotowujemy bezpośrednio przez rozpoczęciem tego procesu, aby uniknąć strat witaminowych. Sałatki staramy się zawsze przyrządzać tuż przed podaniem, z tych samych względów. Również przyprawy i zioła mielimy i siekamy tuż przed samym dodaniem ich do potrawy - dzięki temu zachowają swój aromat i smak. Planując przygotowanie posiłku, weźmy pod uwagę czas obróbki każdego z produktów. Mięsa potrzebują dłuższej obróbki cieplnej niż warzywa czy makaron, dlatego pracę powinniśmy zacząć od przygotowania produktów mięsnych. Jeśli gotujemy potrawę na bazie fasoli czy grochu, pamiętajmy o ich namoczeniu. Właściwie przygotowanie produktów i narzędzi niezbędnych do ugotowania posiłku sprawi, że praca w kuchni będzie efektywna, a z naszych poczynań wyłoni się efekt końcowy, który z całą pewnością wart był nakładu pracy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto budyniowe z borówkami

Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem....

Odsłon: 151

30 min
4
Zupy Zupa przednówkowa

Ta zupa przednówkowa jest doskonałym sposobem na kreatywne wykorzystanie zapa...

Odsłon: 2089

30 min
9
15 min
4
Ciasta Proste ciastka maślane

Te ciasteczka smakują jak popularne brytyjskie maślane herbatniki. Aby je zro...

Odsłon: 107

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1