Do walki na najlepszą pizzę, w samo południe stanęli autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, www.poracoszjesc.pl, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Przed pojedynkiem Pizzer przeprowadził dla uczestników szkolenie z przygotowywania pizzy w tradycyjnym piecu. Po dużej dawce praktycznej wiedzy, rozpoczęła się część konkursowa.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Każda uczestniczka miała tylko 15 minut na wykonanie pizzy według własnego przepisu. Okazało się, że nawet rozwałkowanie ciasta nie jest proste. Jednak determinacja pomogła uczestniczkom uporać się z zadaniem konkursowym.
W Jury konkursu zasiedli redaktorzy największych portali: smaker.pl, gotowanie.onet.pl, lovekrakow.pl oraz Krakowie.pl. Redaktorzy dzielnie próbowali kolejnych wypieków i zapisywali swoje wrażenia. Każda pizza była niepowtarzalna, a dobór składników okazał się kluczem do zwycięstwa. Pojedynek wzmagał apetyt, dlatego restauracja Trattoria Soprano przygotowała dla gości niespodziankę. W czasie eventu redaktorzy mieli okazję skosztować dań z nowego menu m.in. bruschettę z kurkami i parmezanem, zupę z batatów i chorizo oraz krewetki grillowane z grzankami i sałatą.
Po burzliwych obradach, Jury przyznało następujące nagrody:
- I miejsce i voucher na kolację dla Pani Małgorzaty Kalemby-Drożdż za pizzę z ziemniakami
- II miejsce i voucher na kolację dla Pani Ulli Pałki za pizzę ze śliwkami
- Wyróżnienie dla Pani Adriany Baran za pizzę z brzoskwiniami.
Każdy uczestnik otrzymał nagrodę od organizatora oraz dyplom ukończenia szkolenia.
Specjalnie dla naszych czytelników laureatki postanowiły podzielić się przepisami na zwycięskie pizze.
Pizza z niespodzianką lekko słodką
Ulla Pałka, II miejsce
1 żółta cebula
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu śliwkowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżka cukru brązowego
3 śliwki świeże
2 śliwki suszone
Cebule obrać i pokroić w piórka, na patelnię wylać olej, rozgrzać, dodać cebulę przesmażyć, po chwili dodać pokrojone w paski śliwki, dodać pozostałe składniki i wszystko przesmażyć tak, aby cebula zmiękła, a śliwki lekko się rozleciały.
Na cieście ułozyć cebulę, potem paski szynki parmeńskiej, kawałeczki gorgonzoli i upiec w temperaturze 180-200 stopni, aż ciasto wyrośnie, a całośc ładnie się zrumieni. Po upieczeniu ułożyc rukolę.
Dla mnie ta pizza to to połączenie słodkiego oraz słonego z lekką goryczą rukoli. Po prostu Idealny miks smaków - mówi pani Ulla.
Pizza z ziemniakiami
Małgorzata Kalemba-Drożdż, I miejsce
3 łyżki koziego twarożku (lub innego np. bielucha lub ricotty)
2-3 ziemniaki
1 łyżka masła
ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, szczypiorek, pietruszka, 1 malutki ząbek czosnku)
sól, pieprz, oliwa
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na cieniuteńkie plasterki. Spód na pizzę posmarować twarożkiem, oprószyć pieprzem. Na wierzchu poukładać plasterki ziemniaków, tak, żeby lekko na siebie nachodziły. Skropić lekko po wierzchu oliwą i piec, aż spód i ziemniaki będą rumiane. Masło rozetrzeć z posiekanymi ziołami. Po upieczeniu pizzę posolić i rozprowadzić na niej masło z ziołami.
Połączenie delikatnego smaku ricotty oraz podpieczonych rtalarków ziemniaczanych, z wyrazistym smakiem ziołowego masła zapewniło pani Małgorzacie zasłużone pierwsze miejsce, a jurorom prawdziwe kulinarne odkrycie. Gratlujemy!
W najbliżyszm czasie przedstawimy sylwetki zwyciężczyń.