fot. materiały prasowe
Podczas sobotnich pokazów Michel Moran przedstawił wszystkim tapas. Hiszpańskie przekąski składały się z tortilli, pomidorowo-paprykowego chłodnika gazpacho, marynowanych anchois, hiszpańskich mini klopsików czyli albondigas, krewetek z czosnkiem, sałatki ensalada rusa i różnego rodzaju hiszpańskich serów, szynki czy chorizo.
W przygotowaniu dań Mistrzowi pomagali Klienci Galerii Mokotów, którzy chcieli dowiedzieć się czegoś więcej o tapas i podszkolić swój warsztat kulinarny pod okiem profesjonalisty. Podczas wspólnego gotowania Michel Moran opowiadał o hiszpańskiej kuchni, tradycji i cechach charakterystycznych, a obserwujący pokaz mogli poznać śródziemnomorskie smaki. Nie zabrakło również cennych wskazówek odnośnie wykonywania każdej potrawy, jak i praktycznych rad, które z pewnością wspomogą niejedną osobę w gotowaniu tego typu dań w domu.
Uczestnicy spotkania mogli wziąć udział w konkursach z nagrodami. Zamiast typowego quizu, ochotnicy z zasłoniętymi oczami rozpoznawali rozmaite przyprawy i dodatki. Najlepsi otrzymali zestawy kosmetyków od marki Sephora. Na koniec, dwie chętne osoby stanęły do rywalizacji i spróbowały odtworzyć jedno z dań przygotowanych tego dnia. Michel Moran wyłonił laureata, kierując się smakiem i najbardziej wierną wersją przekąski. Zwycięzca otrzymał fartuch Ambasadora Alei Smaków.
Wszystkie przyrządzone potrawy trafiły do Baru Tapas, gdzie każdy mógł je degustować i rozsmakować się w hiszpańskiej kuchni.
Kolejne spotkanie, w którym weźmie udział Michel Moran już 8 marca. Przygotowane zostaną dania specjalnie dla kobiet. Na panie będzie również czekać niespodzianka - nie tylko kulinarna. W międzyczasie Aleja Smaków zaprasza na inne atrakcje:
- 18.02 - Muzyka na żywo - Piotr Sawicki Piano
- 22.02 - Smaki Malucha - Dzień Dinozaura
- 25.02 - Muzyka na żywo - Recital Edyty Ciupak
- 1.03 - Smaki Malucha - Pożegnanie Karnawału
- 4.03 - Gotowanie w rytm muzyki
Materiały prasowe