Ciasta na Boże Narodzenie

W dniach 12-13 października br. Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky, a wszystko za sprawą piątej już edycji festiwalu Whisky Live Warsaw. Tegoroczna odsłona imprezy obfitować będzie w wiele znamienitych trunków ze wszystkich stron świata.

Fot. materiały prasowe

Poza popularną „szkocką", pojawią się również inni przedstawiciele mocnych alkoholi. Nie zabraknie także rozbudowanego konceptu kulinarnego.

W tym roku Whisky Live Warsaw odbędzie się w nowej, prestiżowej lokalizacji - Centrum Praskim Koneser, nawiązującej do chlubnych tradycji polskiego gorzelnictwa. Warto podkreślić, że obiekt ten posiada wszelkie atuty, aby stać się miejscem kultowym na biznesowej i kulturalnej mapie Warszawy.

Fot. materiały prasowe

Kolejne premiery

To, co wyróżnia Whisky Live na tle innych tego typu imprez, to premiery festiwalowe. Podczas tegorocznej edycji pojawi się szerokie grono debiutantów. Tak oto siedem destylarni z dwóch różnych kontynentów zaprezentuje swoją ofertę alkoholi. Stany Zjednoczone będą reprezentowane przez bourbony Michter's, które w zgodnej opinii ekspertów należą do światowej czołówki w swojej kategorii. Listę tegorocznych debiutantów uzupełniają wyśmienite whisky ze Szkocji oraz Anglii.

Poza wspomnianymi whisky oraz rumem, w ofercie festiwalowej znalazły się również: wódki, koniaki, giny, oraz likiery na bazie whisky. Co ciekawe, po raz pierwszy w Polsce zagoszczą również panamskie rumy. Łącznie w ofercie festiwalowej znalazło się kilkaset gatunków alkoholi z kilkunastu krajów. Większość będzie dostępna w cenie biletu. Za droższe, limitowane edycje, trzeba będzie zapłacić voucherami o wartości 5 złotych lub jej wielokrotności.

Fot. materiały prasowe

Nowe atrakcje dla fanów whisky

Jedną z tegorocznych innowacji jest tzw. pakiet rozszerzający, uprawniający w pierwszym dniu do wejścia na teren festiwalu półtorej godziny przez oficjalnym startem imprezy. - To ukłon w stronę najzagorzalszych fanów whisky, który liczą zarówno na możliwość nieskrępowanej rozmowy z przedstawicielami destylarni, jak i zakupu alkoholu w sklepie festiwalowym przed resztą naszych gości. - tłumaczy Jarosław Buss, pomysłodawca i organizator Whisky Live Warsaw. Pula biletów z wcześniejszym wstępem została ograniczona do kilkuset sztuk.

To tylko jedna z wielu niespodzianek przygotowana dla miłośników dobrej single malt. W ramach festiwalu zostanie uruchomiony VIP Room z ofertą bardzo limitowanych edycji whisky oraz innych luksusowych alkoholi. To właśnie tam smakowana będzie m.in. 40-letnia szczecińska Starka.

Podobnie jak w latach ubiegłych, organizatorzy szykują whisky festiwalową. Jej nazwa do samego festiwalu jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Wiadomo tylko tyle, że na potrzeby Whisky Live Warsaw została zakupiona 50-litrowa beczka. Znajdująca się w niej whisky została zabutelkowana z naturalną mocą beczki (64,4 proc.). Edycja, na którą składają się 84 butelki, będzie dostępna w sklepie festiwalowym, podobnie jak większość degustowanych trunków. Warto w tym miejscu podkreślić, że produkty będzie można kupić w promocyjnej cenie pomniejszonej o VAT (23 proc.).

Fot. materiały prasowe

Kulinaria na żywo

Ideą festiwalu jest nie tylko edukowanie na temat kultury picia whisky, lecz również pokazanie szerokiej palety zastosowań tego alkoholu. - Dla miłośników lżejszych smaków zaplanowaliśmy stoiska z koktajlami na bazie whisky. Przewidziane zostały także pokazy live cookingu, które poprowadzi Bartłomiej Czerwiński, uznany i wieloletni szef kuchni kultowej już Restauracji Merliniego. - dodaje Jarosław Buss. Potraw parowanych z whisky będzie można spróbować na dziedzińcu przez budynkiem festiwalowym. Nie zabraknie też słodkości w postaci ciastek i czekolad. Swoje miejsce odnajdą także miłośnicy dobrych cygar.

Scena tętniąca życiem i goście specjalni

Całe życie festiwalowe skupi się na scenie głównej, która wypełniona zostanie prezentacjami, pokazami i rozmowami. Swój udział w imprezie potwierdził między innymi Ingvar Ronde - wydawca i publicysta corocznego Malt Whisky Yearbook, najbardziej opiniotwórczego zbioru publikacji o tematyce whisky. Na Whisky Live Warsaw będzie on promował najświeższe wydanie swojego kultowego dzieła. Kolejnym gościem specjalnym będzie Rob Allanson - niekwestionowany autorytet w dziedzinie whisky, Global Editor prestiżowego, brytyjskiego Whisky Magazine.

Po raz kolejny profesjonalne jury wybierze najlepszą whisky festiwalową w ramach konkursu Warsaw Whiskies Awards. Swojego wyboru dokonają również uczestnicy - poza najpopularniejszą whisky wskażą również „odkrycie festiwalowe". Nie zabraknie także stałego elementu krajobrazu Whisky Live, czyli sesji Masterclass (zamknięte spotkania degustacyjne dla ok. 25 osób z przedstawicielami zagranicznych destylarni).

Fot. materiały prasowe

W cenie biletu każdy uczestnik otrzyma kieliszek festiwalowy. Na miejscu będzie możliwość wygrawerowania na nim swojego imienia i nazwiska. Organizatorzy spodziewają się rekordowej frekwencji oraz liczby wystawców.

Więcej informacji na temat Whisky Live Warsaw można znaleźć na oficjalnej stronie wydarzenia. Bilety są już dostępne do nabycia w sprzedaży on-line. W dniu festiwalu czynne będą kasy na terenie Konesera.

Smaker objął wydarzenie patronatem. Już wkrótce będziecie w naszym konkurie będziecie mogli wygrać zaproszenia na Festiwal

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Ambasador

Moje dzisiejsze ciasto Ambasador zostało wzbogacone o masę kajmakową. Ciasto...

Odsłon: 118

60 min
1
Sałatki Sałatka śledziowa

Prosta sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą, papryką i groszkiem w sosie majo...

Odsłon: 337

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dieta dla seniora – co powinno się znaleźć w menu. Przepisy na zdrowe dania

Starzenie to proces, w którym organizm doświadcza nieodwracalnych zmian, zwłaszcza pod względem zdrowotnym. To właśnie dlatego osoby starsze powinn...

2
Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

5
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4