Food pairing to nowatorski sposób doskonalenia sztuki kulinarnej, zyskujący coraz szersze grono zwolenników. Dotychczas zajmowali się nim jedynie prawdziwi pasjonaci oraz wprawieni znawcy kulinarni. Dziedzina ta zgłębia umiejętność odnajdywania nut smakowych i zapachowych w produktach, aby skomponować interesującą recepturę. Mistrzowie food pairingu przesuwają granice i bawią się na pozór niepasującymi do siebie smakami, odkrywając nowe horyzonty w kuchni. Okazuje się, że jednym z trunków, który wbrew obiegowym opiniom doskonale sprawdza się w kuchni jest whisky. Zawarte w nim bogactwo aromatów może znacząco poprawić smak wielu potraw.
O prawdziwości tego twierdzenia przekonają się uczestnicy Whisky Live Warsaw 2016 (14-15 października br.), którzy zdecydują się wziąć udział w sesjach live cooking z udziałem Jarosława Walczyka, Prezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pan Walczyk jest również zdobywcą tytułu „Szef Kuchni Roku 2015" oraz szefem kuchni restauracji Strefa w Warszawie - zwycięzcy plebiscytu „Poland 100 Best Restaurants 2015". Organizatorzy przewidzieli dwie płatne sesje food pairing - w piątek (14 października) o godz. 19.00 oraz w sobotę (15 października) o godz. 15.00. Każda z nich zakończy się kolacją, składającą się z pięciu potraw w akompaniamencie odpowiednio wyselekcjonowanej whisky słodowej.
Poza Jarkiem Walczykiem w sesjach wezmą też udział inni znani w środowisku gastronomicznym szefowie kuchni. Iwona Niemczycka jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Z drugiej strony lustra. W tym roku otrzymała tytuł Kobieta Szef Gault&Millau 2016 regionu Polski Północnej. Z kolei Grzegorz Labuda to szef kuchni restauracji Szafiarnia 10 w Gdańsku. Jest również autorem popularnych książek kulinarnych, m.in.: „Przysmaki szlacheckie", „Domowa Paszteciarnia", „Niezwykłe obiady" czy „Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Trzecią osobą prowadzącą będzie Monika Ignaciuk, Manager ds. Rozwoju Produktu w firmie Ambasador92. W Akademii Pomysłów prowadzi ona szkolenia dla profesjonalnych cukierników, lodziarzy oraz gastronomów. Swój udział zapowiedział też Patryk Dziamski, uczestnik 4. edycji programu Top Chef, Kucharz ─ Odkrycie roku 2015 według Poland 100 Best Restaurants.
W przygotowywanym na sesje food pairing menu znalazły się między innymi: Rillettes z jagnięciny, wołowina w trawie żubrowej, flaczki cielęce, jesiotr, kaczka i krem angielski. Do każdej z potrawy będzie podawana inna odmiana whisky. Jedna sesja z udziałem nie więcej niż 18 osób potrwa około 2-3 godzin. Koszt uczestnictwa w live cookingu to 350 zł.
Wejściówki na wydarzenie "Whisky Live Warsaw 2016" do wygrania w naszym konkursie.
Źródło: Informacja prasowa