Szef Kuchni Roku połączy smaki podczas live cookingu

Zastanawialiście się kiedyś nad przygotowaniem potrawy z użyciem whisky? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie podczas najbliższego Whisky Live Warsaw. Szef Kuchni Roku Jarek Walczyk złamie stereotyp tego szlachetnego trunku, prezentując na żywo jego szerokie zastosowanie podczas gotowania.

Food pairing to nowatorski sposób doskonalenia sztuki kulinarnej, zyskujący coraz szersze grono zwolenników. Dotychczas zajmowali się nim jedynie prawdziwi pasjonaci oraz wprawieni znawcy kulinarni. Dziedzina ta zgłębia umiejętność odnajdywania nut smakowych i zapachowych w produktach, aby skomponować interesującą recepturę. Mistrzowie food pairingu przesuwają granice i bawią się na pozór niepasującymi do siebie smakami, odkrywając nowe horyzonty w kuchni. Okazuje się, że jednym z trunków, który wbrew obiegowym opiniom doskonale sprawdza się w kuchni jest whisky. Zawarte w nim bogactwo aromatów może znacząco poprawić smak wielu potraw.

O prawdziwości tego twierdzenia przekonają się uczestnicy Whisky Live Warsaw 2016 (14-15 października br.), którzy zdecydują się wziąć udział w sesjach live cooking z udziałem Jarosława Walczyka, Prezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pan Walczyk jest również zdobywcą tytułu „Szef Kuchni Roku 2015" oraz szefem kuchni restauracji Strefa w Warszawie - zwycięzcy plebiscytu „Poland 100 Best Restaurants 2015". Organizatorzy przewidzieli dwie płatne sesje food pairing - w piątek (14 października) o godz. 19.00 oraz w sobotę (15 października) o godz. 15.00. Każda z nich zakończy się kolacją, składającą się z pięciu potraw w akompaniamencie odpowiednio wyselekcjonowanej whisky słodowej.

Poza Jarkiem Walczykiem w sesjach wezmą też udział inni znani w środowisku gastronomicznym szefowie kuchni. Iwona Niemczycka jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Z drugiej strony lustra. W tym roku otrzymała tytuł Kobieta Szef Gault&Millau 2016 regionu Polski Północnej. Z kolei Grzegorz Labuda to szef kuchni restauracji Szafiarnia 10 w Gdańsku. Jest również autorem popularnych książek kulinarnych, m.in.: „Przysmaki szlacheckie", „Domowa Paszteciarnia", „Niezwykłe obiady" czy „Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Trzecią osobą prowadzącą będzie Monika Ignaciuk, Manager ds. Rozwoju Produktu w firmie Ambasador92. W Akademii Pomysłów prowadzi ona szkolenia dla profesjonalnych cukierników, lodziarzy oraz gastronomów. Swój udział zapowiedział też Patryk Dziamski, uczestnik 4. edycji programu Top Chef, Kucharz ─ Odkrycie roku 2015 według Poland 100 Best Restaurants.

W przygotowywanym na sesje food pairing menu znalazły się między innymi: Rillettes z jagnięciny, wołowina w trawie żubrowej, flaczki cielęce, jesiotr, kaczka i krem angielski. Do każdej z potrawy będzie podawana inna odmiana whisky. Jedna sesja z udziałem nie więcej niż 18 osób potrwa około 2-3 godzin. Koszt uczestnictwa w live cookingu to 350 zł.

Wejściówki na wydarzenie "Whisky Live Warsaw 2016" do wygrania w naszym konkursie.

 

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Prosta surówka z kapusty, jabłka, cebuli i papryki z dodatkiem natki pietrusz...

Odsłon: 42

30 min
2
Dania główne Zrazy schabowe

U mnie w domu bardzo często lądują na stole różnego rodzaju rolady, zrazy jak...

Odsłon: 3985

30 min
21
Dania główne Drobiowe kieszonki

Dzisiaj chciałam polecić kieszonki z drobiu napełnione szpinakiem , zapiekane...

Odsłon: 126

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

6
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5
Informacje Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Sałatki i surówki to nieodłączny element zdrowej diety, również tej odchudzającej. Regularne jedzenie warzywnych dań nie tylko korzystnie wpływa na...

4