Ewa Gotuje

Unoszący się w domu zapach pierników czy aromatycznego bigosu oznacza, że już niedługo Święta Bożego Narodzenia. Na świąteczne menu wielu z nas czeka cały rok z utęsknieniem. I choć w każdym domu potrawy wigilijne różnią się od siebie, zgodnie ze zwyczajem powinno być ich dwanaście. Co podać na uroczystą kolację? Podpowiadamy!

Fot. materiały prasowe

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czyli czas porządków, prezentów, a przede wszystkim przygotowania tradycyjnych potraw. To one stanowią o wyjątkowym charakterze tego magicznego czasu. Poza pieczonym karpiem czy śledziem, warto podać gościom paszteciki z kaszanką, świąteczny bigos z grzybami oraz roladę serową. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Rolada serowa

Składniki:

  • Szynka Biebrzówka Masarnia u Józefa JBB
  • 50 dag sera żółtego
  • 20 dag serka topionego gouda
  • Żółta i czerwona papryka
  • Szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz

Sposób przygotowania:
W misce rozetrzyj serek topiony widelcem. Czerwoną i żółtą paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i dodaj do serka. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do farszu i dopraw pieprzem. Całość wymieszaj. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia. Włóż 2 warstwy żółtego sera na zakładki. Ser zapiekaj w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 5 min. (tak aby ser się rozpuścił). Na wystudzony, ale jeszcze letni ser, wyłóż farsz tak, aby z jednego końca pozostawić zakładkę. Roladę zawiń, zaczynając od strony z farszem. Owiń roladę w folię aluminiową i włóż do lodówki na kilka godzin.

 

Świąteczny bigos z grzybami

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • Średnia główka kapusty słodkiej
  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 kg kiełbasy sołtysówki Masarnia u Józefa JBB
  • 400 g boczku z beczki JBB
  • 10 g suszonych grzybów
  • Garść suszonych śliwek
  • Cebula
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Przyprawa do bigosu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namaczamy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżej wody, po czym ponownie zagotowujemy, dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy czynności, tak jak z kiszoną. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby. Kapustę gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy, zaczynając od mięsa, po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy do miękkości mięsa, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody. Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę i dorzucamy garść śliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 30 min.

 

Paszteciki z kaszanką

Składniki:

  • Kaszanka od JBB Bałdyga
  • Cebula
  • Ciasto francuskie
  • Jajko
  • Pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w kostkę, następnie zeszklij na patelni. Dodaj kaszanki i całość przysmaż.
W ten sposób powstanie farsz. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Poczekaj aż wystygnie. Ciasto francuskie pokrój na 9 prostokątów, następnie nałóż farsz i zlep brzegi. Ciasto francuskie posmaruj jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68084

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 11741

60 min
18
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4107

30 min
26
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 416162

60 min
1130
Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

Odsłon: 3378

60 min
6
Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

Odsłon: 2800

30 min
15