Do góry

Newsy

Zaskakujące właściwości pestek dyni

Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje…

Fot. 123RF/Picsel

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, chroniąc go przed poważnymi chorobami. Co bardzo ważne, odżywcze substancje kryją się nie tylko w miąższu, ale również w pestkach dyni. Starajcie się zawsze je zachować, gdyż ich właściwości są zaskakujące.

1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol

Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Warto jednak wiedzieć, że działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają wchłanianie i obniżają poziom cholesterolu. Tym samym mogą uchronić nas przed chorobami serca oraz układu krążenia.

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń