Właściwości pestek dyni

Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje…

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, chroniąc go przed poważnymi chorobami. Co bardzo ważne, odżywcze substancje kryją się nie tylko w miąższu, ale również w pestkach dyni. Starajcie się zawsze je zachować, gdyż ich właściwości są zaskakujące.

1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol

Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Warto jednak wiedzieć, że działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają wchłanianie i obniżają poziom cholesterolu. Tym samym mogą uchronić nas przed chorobami serca oraz układu krążenia.

Pobierz aplikację smaker

Istnieją badania, które potwierdzają, że zawarty w pestkach dyni tryptofan - niezbędny aminokwas, obecny także w białku jajka, spirulinie, dorszu, soi czy parmezanie - może wspomagać terapię antydepresyjną. Naukowcy tłumaczą to faktem, że jest on prekursorem m.in. serotoniny, tak zwanego "hormonu szczęścia". Jednak nie wszystkie badania potwierdzają skuteczność tryptofanu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Dieta bogata w pestki dyni obniża ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, piersi i płuc. Najlepiej działa oczywiście w połączeniu z jedzeniem warzyw i owoców oraz regularną aktywnością fizyczną.

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1