Sezon na dynię

Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Fot. materiały prasowe

Składniki:
• biała kiełbasa JBB
• 3-4 kawałki
• 300 g wędzonego boczku JBB
• 1/2 l zakwasu na żur
• 1/2 szklanki słodkiej śmietany
• 5 ząbków czosnku
• 5 jajek
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 1 cebula
• 2 liście laurowe
• majeranek
• świeży koperek
• sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie mięso wyciągamy i studzimy. Następnie kroimy w dowolne kawałki. Do wywaru dodajemy zakwas, po wymieszaniu śmietanę i mięso. Na koniec doprawiamy majerankiem i pieprzem oraz solą, jeśli jest taka konieczność. Gotujemy jeszcze chwilkę i serwujemy z ugotowanym i przekrojonym jajkiem oraz świeżym koperkiem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Słodka przekąska

Co nieco na słodko , pachnące zapachami jesieni, jabłka, orzechy.

Odsłon: 2787

30 min
8
30 min
13
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryn...

Odsłon: 1655

15 min
5
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 897

30 min
4
Pieczywo Bułeczki-dyni na Halloween!

Bułeczki z ciasta drożdżowego, formowane w kształcie małych dyniek. Są miękki...

Odsłon: 371

>60 min
1