Jabłko – król polskich sadów i stołów

Jabłka to zdecydowanie jedne z najbardziej popularnych owoców na świecie. Były znane już w 6500 roku p.n.e. Obecnie istnieje ponad 10 tysięcy odmian jabłoni, z czego około 250 uprawianych jest w Polsce. Co sprawia, że z biegiem lat nie tracą one na popularności?

Fot. 123RF/Picsel

Głównymi zaletami jabłek jest smak oraz pozytywny wpływ na zdrowie. Dostarczają do naszego organizmu witaminę C, A, E, K, J oraz witaminy z grupy B. Wspierają przemianę materii, oraz regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Ze względu na niewielką ilość kalorii są polecane przez dietetyków. Najlepiej spożywać je wraz ze skórką, która zawiera wiele cennych właściwości odżywczych.

Antyoksydanty zawarte w jabłkach wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry. Spożywając regularnie ten owoc, możemy zwiększyć szansę na opóźnienie pojawienia się zmarszczek oraz uniknięcie problemów z wypadaniem włosów. Co ciekawe - jabłka zawierają również fluor, który pozwala zapobiegać próchnicy, a także wzmacnia stan uzębienia i pomaga w leczeniu infekcji jamy ustnej.

Warto zatem wprowadzić nawyk spożywania minimum jednego jabłka dziennie, aby dać sobie szansę na poprawę stanu zdrowia i zadbać o wygląd.

Wykorzystanie jabłek w kuchni

Zbiory jabłek rozpoczynają się z początkiem lata i trwają do później jesieni. Przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują świeżość nawet do 10 miesięcy, dzięki czemu możemy je spożywać przez cały rok. Najwięcej wartości odżywczych mają owoce surowe. Jabłka znalazły również szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystujemy je do przygotowywania soków, dżemów, deserów, nalewek i ciast. Stanowią świetne dopełnienie sałatek i surówek.

Coraz częściej sprawdzają się również jako dodatek do dań mięsnych. Wiele osób chętnie powraca do staropolskich przepisów na gęsi, kaczki lub wieprzowinę, które dzięki dodatkowi jabłek stają się delikatniejsze i wyjątkowo smaczne.

Jak w odpowiedni sposób dobrać odmianę jabłek do posiłków, które chcemy przygotować? Twarde, słodkie jabłka idealnie sprawdzą się w deserach. Kwaśne tj.: szara reneta najlepiej użyć do przetworów lub podczas przygotowywania obiadu do mięs i zup. Możemy nimi zastąpić ocet winny w barszczu lub dodać je do innych zup tj.: kapuśniak albo rosół. Dzięki nim wprowadzimy nutę słodyczy i kwasowości do przygotowywanych potraw. Najbardziej popularnym daniem obiadowym z wykorzystaniem tego owocu jest kaczka. Często bez jabłek nie wyobrażamy sobie również wątróbki. Do jakich innych posiłków możemy ich użyć?

Poznaj sprawdzone przepisy na wytrawne potrawy z wykorzystaniem jabłek:

 

1. Rosół z jabłkiem

Fot. Bozka44 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Niektórzy jabłek używają również do przygotowywania tradycyjnych dań tj.: rosół. Ten nietypowy dodatek sprawi, że twoja zupa nabierze zupełnie nowego smaku.

 

2. Hummus z jabłkiem

Fot. Meiru na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Prosty sposób na urozmaicenie hummusu. Takie połączenie idealnie sprawdzi się jako pasta do pieczywa lub surowych warzyw.

 

3. Jabłka z kozim serem

Fot. Wiech_k na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Wytrawny deser, do zrobienia którego potrzebujesz zaledwie dwóch składników i kilku przypraw. Możesz go przygotować w piekarniku lub upiec w lecie na grillu.

 

4. Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

Fot. Europa122 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przepis inspirowany kuchnią niemiecką. Kwaśna kapusta skryta w słodkim jabłku to niezwykle oryginale połączenie.

 

5. Boczek pieczony z jabłkiem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Świetnie sprawdza się w roli przystawki. Jabłka i wino nadają mu niepowtarzalnego charakteru.

6. Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem

Pasta chili

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Cała gama różnorodnych smaków w jednej sałatce. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śledzi i nie tylko.

 

7. Lekka surówka z zielonym jabłkiem

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Bardzo zdrowa i lekka, idealna dla osób będących na diecie. Jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.

 

8. Krem z buraków z jabłkiem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Kremowa i sycąca zupa z buraków z dodatkiem kwaśnego jabłka i cytryny. Najlepiej serować ją na ciepło z łyżką twarożku i posiekaną natką pietruszki.

 

9. Zupa selerowa z jabłkiem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Nieoczywiste zestawienie warzyw i owoców w jednej zupie. Jeśli nie lubisz monotonii w kuchni koniecznie wypróbuj ten przepis.

 

10. Zapiekanka z jabłkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Oryginalny pomysł na szybką zapiekankę ze słodkim akcentem. Ziemniaki, szpecle, ser i szynka sprawią, że danie będzie niezwykle sycące.

 

11. Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Sekretem tego dania jest niezwykły farsz. Połączenie słonych warzyw i przypraw ze słodyczą jabłka sprawdza się tutaj idealnie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 99

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 43

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3