Do góry

Newsy

50 najlepszych restauracji na świecie - ranking 2016

Za posiłek w tych restauracjach można zapłacić nawet kilka tysięcy złotych. Jednak ceny nie odstraszają smakoszy z całego świata. Zobacz jakie posiłki serwuje się w tych miejscach.

Fot. 123RF

Co roku, po nerwach związanych z przyznawaniem gwiazdek Michelin, na ogłoszenie tego rankingu z drżeniem serca czekają zarówno szefowie kuchni, jak i smakosze z całego świata. Po ujawnieniu które lokale znalazły się na liście 50. najlepszych restauracji świata, zarezerwowanie stolika w którymkolwiek z nich zaczyna graniczyć z cudem. To właśnie te restauracje wyznaczają trendy nowoczesnej gastronomii i są wzorem do którego dążą kucharze ze wszystkich zakątków globu. Co serwuje się w miejscach, które w 2016 roku zostały uznane za najlepsze? Oto ranking „The World's Best 50 Restaurants 2016" w zdjęciach.

 

Miejsca od 50. do 41.

50. Septime, Paryż, Francja

Bertrand Grébaut w Septime nie akceptuje żadnych kompromisów ani granic. Słowo „niemożliwe" dla niego nie istnieje, a nieustanne dążenie do perfekcji to chleb powszedni. Efekt? Jedna z najlepszych restauracji świata, która niezmiennie zachwyca doskonałą kuchnią.


49. Quique Dacosta, Denia, Hiszpania

Za sprawą legendarnego Ferrana Adrii, w Hiszpani narodził się nurt nazywany techno-emocjonalnym gotowaniem. Skupia się on na tym, by za sprawą nowoczesnych technik kulinarnych zamienić posiłek w emocjonalne doświadczenie. W zgodzie z tym nurtem gotuje właśnie Quique Dacosta.


48.Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, USA

Dan Barber w Blue Hill nie tylko przygotowuje wszystkie potrawy serwowane gościom, ale również samodzielnie je uprawia. Jest to idealny dowód na to, że restauracja połączona z ekologicznym gospodarstwem to recepta na sukces.


47. Schloss Schauenstein, Furstenau, Szwajcaria

W niewielkiej, hotelowej restauracji, zlokalizowanej w pobliżu szwajcarsko-włoskiej granicy, szef Andreas Caminada zabiera swoich gości w niezwykłą podróż, gdzie na pierwszy plan wysuwają się zapach, tekstura oraz smak potraw.


46. Combal Zero, Rivoli, Włochy

Restauracja, której szefuje Davide Scabin, usytuowana została w tym samym budynku, co lokalne Muzeum Sztuki Współczesnej. Nie jest to z pewnością przypadek, gdyż serwowane tam dania wyglądają jak stworzone przez awangardowego artystę, a nie kucharza.


45. Dinner by Heston Blumenthal, Londyn, Wielka Brytania

Któż z nas nie słyszał o Hestonie Blumenthalu? Jeden z ojców kuchni molekularnej, to prawdziwy czarodziej, który niczym Willy Wonka, przy pomocy jedzenia spełnia dziecięce marzenia i fantazje.


44. Estela, Nowy Jork, USA

Prostota to jedna z głównych zasad przyświecających młodemu szefowi kuchni Esteli - Ignacio Mattosowi. Jednak niech nie dajcie się zwieść mało skomplikowanej formie - serwowane tam dania to bardzo kompleksowe i zaskakujące połączenia smaków.


43. Biko, Meksyk, Meksyk

Dania serwowane w Biko wyglądają nieco jak surrealistyczne obrazy. Potwierdza to tylko mistrzowski fach szefów kuchni - Mikela Alonso, Bruno Oteizy oraz Gerarda Bellvera.


42. Ultraviolet by Paul Pairet, Szanghaj, Chiny

Ultraviolet jest uznawana za jedną z najbardziej awangardowych restauracji na świecie. Nowoczesna technologia przeplata się tutaj ze sztuką kulinarną najwyższych lotów. A wszystko to za sprawą szefa Paula Paireta, który w ten sposób urzeczywistnił swój pomysł na nowoczesne gotowanie.


41. Fäviken, Jarpen, Szwecja

Posiłek w Fäviken jest prawdziwym doświadczeniem. Nie jest to jedno z tych miejsci, do których wpada się przy okazji. Już sama lokalizacja restauracji sprawia, że wizyta w niej wymaga osobnego planowania i małej wycieczki. Jednak warto podjąć wysiłek i dotrzeć do Järpen, tylko po to, by spróbować niesamowitych dań, przygotowywanych przez Magnusa Nilssona i jego zespół.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń