Sezon na dynię

Marcin postanowił przygotować aż trzy rodzaje słodkości: kanapkę chałwowo-kawową, przysmak różano-malinowo-pistacjowy i kręcony cytrynowy przysmak.

Baza do surowego ciasta
240 g mąki pszennej (typ 450)
84 g drobnego, białego cukru
150 g cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki soli
170 g schłodzonego masła

Kręcony cytrynowy przysmak
1 łyżka skórki startej z wyparzonej cytryny
1½ łyżki soku z cytryny (22 g)
40 g czekolady gorzkiej (lub czekoladowych groszków)
2 papierowe kubeczki do lodów
2 plastikowe patyczki do lodów

Chałwowo-kawowa kanapka
1 łyżka mleka (13 g)
40 g chałwy śmietankowej
½ łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka kakao
2 kawałki papieru pergaminowego do owinięcia
2 kawałki sznurka

Przysmak różano-malinowo-pistacjowy na patyku
50 g białej czekolady
1 łyżka wody różanej (13 g)
40 g niesolonych pistacji bez łupin
8 malin liofilizowanych
okrągła foremka na ciastka
2 drewniane patyczki do lodów

Baza do surowego ciasta
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Mąkę wysypać na płaską blaszkę i piec w piekarniku przez 5 minut, a następnie wyjąć i wystudzić. Połączyć oba rodzaje cukru, sól oraz przesianą mąkę. Dodać masło i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na trzy równe części, każdą włożyć do osobnej miski.

Kręcony cytrynowy przysmak
Do jednej części ciasta dodać skórkę i sok z cytryny oraz drobno posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki, a następnie wymieszać mikserem. Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z założoną gwieździstą tylką i wyszprycować do papierowych pojemniczków. Do każdego przysmaku włożyć plastikowy patyczek.

Chałwowo-kawowa kanapka
Do drugiej części masy dodać mleko i zmiksować. Podzielić ciasto na pół: do jednej części dodać rozdrobnioną chałwę (masę ponownie podzielić na pół), a do drugiej kawę i kakao (masę podzielić na cztery). Każda kanapka powinna składać się z jednej części chałwowej i dwóch kawowych (kształtem powinna przypominać baton). Batony owinąć kawałkiem papieru do pieczenia i związać sznurkiem.

Przysmak różano-malinowo-pistacjowy na patyku
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Do trzeciej części ciasta dodać wodę różaną, połowę wcześniej posiekanych pistacji oraz 6 rozdrobnionych malin liofilizowanych. Wymieszać. Masę przełożyć do foremki i umieścić w środku patyk. Lód oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać pozostałymi posiekanymi pistacjami oraz liofilizowanymi malinami.

Wszystkie ciasta schłodzić w lodówce.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Słonecznikowiec

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...

Odsłon: 263

>60 min
2
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryn...

Odsłon: 414

15 min
3
Desery Crumble cookie

Crumble cookie oznacza, z angielskiego, kruche ciastko. Duże, miękkie, a zara...

Odsłon: 8417

30 min
11
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 475

30 min
3
Dania główne Gofry

Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...

Odsłon: 12934

30 min
24
Dania główne Racuszki z jabłkami

Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...

Odsłon: 25629

30 min
28