Aromatyczny jabłecznik - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentowała przepis na aromatyczny jabłecznik.

  • 250 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 160 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 1½ kg jabłek
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g masła do podgrzania jabłek
  • lody waniliowe

 

Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka, siekać jeszcze przez chwilę i zagnieść ciasto rękoma. Wstawić do zamrażalki na 20 minut.
¼ ciasta ponownie wsadzić do zamrażalnika, a resztę zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód foremki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Gdy będzie miało złoty kolor, można je wyjąć.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać dalej.

Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki, posypać cynamonem i cukrem. Następnie wrzucić z kawałkiem masła do garnka i czekać, aż smaki się połączą (około 15 minut). Gotowe jabłka wyłożyć na upieczony spód ciasta, na wierzch nałożyć ubitą pianę z białek. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika, rozwałkować i pokroić na małe (1 cm) paski. Ułożyć plecionkę na górze ciasta.

Ciasto włożyć na 15 minut do piekarnika. Gdy będzie złociste, wyjąć je, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podać z gałką lodów.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2