Do góry

Domowe porady

8 rzeczy, które robimy niepotrzebnie w kuchni.

kilka czynności, które wykonujemy bezsensu. Ja tez mam niektóre dziwne nawyki, ale staram się stosować do tych 8 kroków.

  1. Używanie oleju do smażenia tłustych mięs.

    Wytopiony tłuszcz w zupełności wystarczy do przyrządzenia potrawy - na pewno nic się nie przypali, a mięso nie stanie się też zbyt tłuste.

  2. Siekanie ziół

    Nie zawsze warto siekać zioła! Większość z nas niezależnie od sytuacji rozdrabnia np. bazylię lub rozmaryn. Można dodać całe gałązki i one też oddadzą swój aromat.

  3. Obieranie pieczarek

    Jeśli nie serwujesz pieczarek na surowo, nie musimy ich obierać, wystarczy dokładnie je umyć.Bakterie nie mają szans - i tak zginą w starciu z ciepłą wodą, a potem podczas obróbki termicznej.

  4. Zbyt długie gotowanie jajek na twardo

    Jajka wystarczy gotować przez 8-10 minut. Nie ma sensu robić tego dłużej - to pozbawia je całkowicie wszystkich walorów smakowych, a dodatkowo również odżywczych.

  5. Zbyt długie mieszanie składników na sernik
    i ja notorycznie powtarzam ten błąd.

    W niektórych przypadkach to może być bardzo zgubne. Jeśli robimy sernik, mieszajmy masę tylko do połączenia się składników. W przeciwnym wypadku sprawimy, że ciasto będzie o wiele mniej apetyczne. Znajdzie się w nim za dużo pęcherzyków powietrza, co sprawi że sernik podczas pieczenia bardzo mocno urośnie, a później szybko opadnie i popęka.

  6. Przechowywanie w lodówce niektórych produktów

    Nie wszystkim produktom służy przechowywanie w lodówce! Dla niektórych jest to wręcz bardzo niekorzystne - sprzyja skróceniu terminu przydatności do spożycia.

    Nie trzymaj w lodówce np.:

    ziemniaków,
    pomidorów,
    cebuli,
    chleba,
    papryki,
    dżemu,
    ketchupu,
    czosnku,
    kawy,
    sosu sojowego.

  7. Obieranie wszystkich ogórków

    Ogórki szklarniowe nie wymagają obierania. Ich skórka jest cienka i gładka, a to właśnie pod nią znajduje się najwięcej witamin. Wystarczy porządnie je umyć. Z kolei ogórki gruntowe powinno się obierać - ich skórka jest o wiele grubsza, a co za tym idzie ciężkostrawna. Może mieć też specyficzny, gorzki posmak, który wpływa na walory smakowe.

  8. Zbyt długie wyrabianie ciasta

    Jeśli chcesz zrobić kruche ciasto, nie wyrabiaj go w nieskończoność. Wielu z nas wydaje się, że im dłużej nad nim "popracujemy", tym lepszy będzie efekt końcowy. Wprost przeciwnie! Zbyt długo wyrabiane ciasto ma gorszą konsystencję. Tego rodzaju wypiek nie przepada za ciepłem, a nasze dłonie sprawiają, że masa nabiera zbyt wysokiej temperatury. Im krócej, tym lepiej.

Autor: przepisy-eli-pl

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 21

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń