Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Garam masala
  • Dania główne
  • Przepis na

Garam masala

07.04.2018 Odsłon: 2544
5.0 (15 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
konhambos
konhambos

Jedna z najbardziej popularnych mieszanek indyjskich przypraw jest garam masala. Garam masala jest zestawieniem kilku suchych przypraw, które w polaczeniu ze soba stanowia niezwykle aromatyczna i smakowita kompozycje.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60395

> 60 min >60 min
114
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 905

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4538

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1159

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 337

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 518

do 60 min 60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60395

> 60 min >60 min
114
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 905

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4538

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1159

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 337

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 518

do 60 min 60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Garam masala
Autor:
konhambos

Składniki

Sposób przygotowania:
1

Garam masala stosuję się w Indiach, Pakistanie i w kilku innych krajach Azji Poludniowej. Nazwa „garam masala” oznacza doslownie w języku hindi „gorace przyprawy”. Etymologii tego okreslenia nalezy doszukiwac sie w starozytnym systemie medycyny indyjskiej – ajurwedy. Wedlug jej zalozen przyprawa garam masala byla stosowana do podwyzszenia temperatury ciala, a także do osiagniecia dobrego samopoczucia. Smak mieszanki jest ostry, choc daleko mu do pikanterii innych mocnych przypraw (np. chili). Przez wieki sklad garam masali ulegal zmianom, co zaowocowalo powstaniem róznych jej wariantów: - garam masala - glównie do dan miesnych - chat masala - do salatek, przekasek, kanapek, frytek i zapiekanek - tandoori masala – glównie do marynat SKLADNIKI: W mojej wersji mieszanka garam masala sklada sie z nastepujących elementów: - 10 nasion zielonego kardamonu - 5 nasion czarnego kardamonu - 2-3 lyzki kminu rzymskiego - 1 lyzka kolendry - 1 lyzka czarnego pieprzu - 8 gozdzików - 4 laski cynamonu (ok. 5 cm dlugosci) - 3 suszone liscie cynamonu - ½ galki muszkatolowej Tradycyjna mieszanka moze zawierac równiez pieprz cayenne, liscie laurowe, czosnek, chili, szafran, kurkume, imbir, koper wloski, gorczyce i anyz gwiazdkowy w zaleznosci od tego, do jakich potraw ja uzywamy. W zasadzie nie ma jednolitego przepisu na przyprawe, w Indiach kazda rodzina ma swój wlasny przepis i dla osiagniecia najlepszego aromatu i swiezosci przyprawa jest przygotowywana do kazdego dania bezposrednio przed spozyciem. Poza tym nalezy ja dodawac pod koniec gotowania, albo nawet bezposrednio przed podaniem. PRZYGOTOWANIE: Niesamowity smak i aromat mieszanki uzyskujemy dzieki specyficznemu sposobowi ich polaczenia. Najpierw mielimy w mozdzierzu zielony i czarny kardamon. Nastepnie prazymy wszystkie przyprawy (poza galka muszkatolowa) na suchej podgrzanej pateni, najlepiej każdą z nich osobno. Gdy przyprawy sciemnieja mielimy je w mozdzierzu i na koniec dodajemy starta galke muszkatolowa. Wszystko starannie mieszamy i wsypujemy do szczelnie zakrecanego sloika. W ten sposób przyprawe mozna przechowywac kilka miesiecy, ale nalezy pamietac, ze im bardziej swieza, tym lepszy ma aromat. ZASTOSOWANIE: Garam masale stosujemy przede wszystkim w kuchni orientalnej, glównie indyjskiej do róznych rodzajów curry, kurczaka tandoori, baraniny masala, kurczaka masala, ajurwedyjskiej zupy z czerwonwj soczewicy, orientalnych nalesników. Garam masala sprawdza się również w daniach bliższych naszej tradycji kulinarnej. Stosuje sie ja najczesciej do potraw miesnych, zwlaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny z dodatkiem warzyw i ryzu. Jest doskonalym dodatkiem do klopsików. Nadaje się również do potraw z ryb, może równiez zostac uzyta do marynat miesnych, sałatek oraz sosów i dipów, dan ziemniaczanych oraz potraw opartych na pomidorach. Mozna ja równiez dodac do herbaty.

2

CHAT MASALA Dodajemy ja do salatek na bazie owoców np. z banana, mango,ogórka, z pomarańczy. Swietna jest do gotowanych lub smazonych ziemniaków, do ciecierzycy, do bialego sera i jogurtu, jak równiez do przekasek miesnych, sosów, chutney, kanapek, frytek, zapiekanek, lassi i slodkich potraw. Najlepiej zrobić ją samemu, ponieważ w skład gotowej mieszanki jest dodawany kwasek cytrynowy, który wg. mnie psuje caly smak potraw. SKLADNIKI: - ¼ szklanki kminu rzymskiego - 2 lyzki ziaren kolendry - 1 lyzka czarnego pieprzu - ½ lyzeczki asafetydy - ¼ szklanki sproszkowanego mango - 2 lyzki czarnej soli (Kala namak) - 1 lyzeczka zwyklej soli Tradycyjna mieszanka moze zawierac równiez: suszone nasiona granatu, imbir, papryke, chili lub miete. PRZYGOTOWANIE: Na suchej patelni uprazyc nasiona kminu i kolendry. Po 2 minutach zdjac patelnię z ognia. W młynku lub blenderze polaczyc prażony kmin, kolendrę i czarny pieprz i zmielic wszystko na drobny proszek. Dodac asafetydę, proszek mango, czarną i zwykla sól. Dokladnie wszystko wymieszac. Mieszanke wsypujemy do szczelnie zakrecanego sloika i przechowujemy ja przez około 1- 2 miesiace. TANDOORI MASALA Mieszanke stosuje sie do marynat - glównie do dan z kurczaka, ale równiez do sosów, dipów, potraw z ryb i warzyw. Przygotowac ja najlepiej samemu, zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi i z samodzielnie ususzonych warzyw i ziół. SKLADNIKI: - 3-6 straków chili - 3-4 ususzone zabki czosnku (lub 1,5 lyzeczki czosnku w proszku) - 3-4 cm suszonego imbiru (lub 1,5 lyzeczki mielonego) - 1 mala laska cynamonu - 1 lyzka nasion kminu rzymskiego - 2 lyzki nasion kolendry - 1,5 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu - 1 lyzeczka gozdzików - 1 lyzeczka nasion kozieradki - 1 lyzeczka mielonych kwiatów muszkatolowca - 1 lyzeczka ziaren kardamonu (po wyluskaniu) - ½ lyzeczki startej galki muszkatolowej - ½ lyzeczki mielonej kurkumy - 1 lyzeczka mielonej czerwonej papryki (najlepiej kashmiri chilli) Tradycyjna mieszanka moze zawierac równiez: liscie laurowe, czosnek, pieprz cayenne, szafran, gozdziki, czerwona farbe spozywcza. Marynata do klasycznego kurczaka tandoori zawiera chili, kmin rzymski i nasiona kolendry, zmielone i polaczone z jogurtem, doprawine czosnkiem, cebula, imbirem, sola i sokiem z cytryny. Mozna dodac równiez szafran albo czerwona farbe spozywcza. PRZYGOTOWANIE: Nasiona kminku, kolendry, kardamonu, kozieradki, czarnego pieprzu oraz polamanąa na mniejsze kawalki laske cynamonu i gozdziki prazymy kolejno na suchej patelni. Kazda z przypraw prazymy przez około 40-60 sekund - do czasu az zacznie wydzielac intensywny aromat. Uprazone przyprawy przekładamy do mozdzierza, dodajemy pozostale skladniki i mielimy na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamknietym pojemniku lub słoiczku.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki