Do góry

Domowe porady

Gotowane jajko na miękko - sprawdzony i pewny przepis na ugotowanie idealnego jajka na miękko.

Sposobów jest wiele. Mój przepis jest sprawdzony. Jak ugotować jajko na miękko żeby zawsze było idealne?

Jak ugotować jajko na miękko? Slyszalem o bardzo wielu patentach na ugotowanie jajka na miękko. Testowalem conajmniej kilkanaście, łącznie z zakupieniem urzadzenia wkłądanego do garka, które pilnuje żeby jajko faktycznie ugotowało się na miękko. Sposób jednak mojej mamy, która nauczyła mnie gotować jajko na miękko jest najlepszy - daje 98% skuteczność uzyskania jajka na miękko, w którym białko jest ścięte, żółtko płynne i nie zależy to praktycznie od tego czy jajko jest duże czy małe.

Od tej pory już nigdy nie zapytacie, jak ugotować jajko na miękko :)


Sposób na ugotowanie jajka na miękko:
1. Wkładamy jajka do pustego garnka
2. Zalewamy je woda w normalnej temperaturze - nie wrzątkiem i nie zimną - do pioziomu takiego żeby delikatnie unosiły się nad dnem
3. Stawiamy na gaz, płytę elektryczna - nie ma to znaczenia - ważne żeby ustawić od razu palnik na max
4. W momencie rozpoczęcia się gotowania (pierwsze duże bąble powietrza) uruchamiamy stoper - nie zmniejszamy siły palnika!
5. Po dokładnie 2 minutach i 45 sekundach, garnek zdejmujemy z palnika i do garka wlewamy zimną wodę.
6. Po 10 sekundach wyjmujemy jajka do miseczki

Tak przygotowane jajka na miękko będą ciepłe, z miękkim żółtkiem i sciętym białkiem.

Smacznego - polecam wypróbować! :)

Autor: qukor

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 116

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 25 marca 2014 Zawsze jajka na miękko gotuje sie w ten sposób, tzn. do zimnej wody i od czasu początku gotowania, czyli bulgotania odliczyć 3 minuty i do zimnej wody. Ja cały rondelek z jajkami i gorąca woda podstawiam pod strumień zimnej wody i przelewam je. Lecz nie za długo, żeby pozostały cieplutkie
Moja babcia te 3 minuty nazywała "3 zdrowaśki". ale chyba za szybko to wypowiadam he he. Lepszy zegarek.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewciap 25 marca 2014 Sprawdza się :) Przetestowałam kilka razy :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

qukor 14 marca 2014 A moze slowo dlaczego nie nalezy wkladac jajek na gotujaca sie wode. Ze zgledu an to ze zimne jajka ochlodza wode - w zaleznosci wiec od tego ile jajek gotujemy czas powinien byc rożny gotowania - stad trudno trafic we wlasciwy. Gdy zimne jajka podgrzewaja sie z woda, robia to delikatnie i uzyskuja temperature otoczenia zanim zaczan sie scinac - stad czas jest staly i taki sam bez wzgledu na liczbe jajek.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Namarra 13 marca 2014 O, to muszę wypróbować ten sposób, bo odkąd mam kuchenkę elektryczną, to za nic nie mogę jej wyczuć. Na gazowej miałam zawsze jajka idealne, z elektryczną walczę i za każdym razem wychodzi inaczej. Mam nadzieję że przepis Twojej mamy się sprawdzi, bo uwielbiam jajka na miękko:) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń