Do góry

Domowe porady

Jak jeść za mniej?

Jest wiele przysmaków, które można jeść pod koniec miesiąca bez obaw, że "pojadą nam" po portfelu.

Ogólnie rzecz biorąc, pod koniec miesiąca, jeśli w portfelu pustki, najlepiej jeść potrawy z mąki, ziemniaków, sezonowych warzyw oraz zupy. Mięso jest raczej drogie - a tego tańszego z supermarketów nie polecam. Tego droższego aż tak nie nastrzykują spulchniaczami. Przymusowy wegetarianizm pod koniec miesiąca wyjdzie nam na zdrowie!

Tanie są makarony, więc fajnym pomysłem byłoby połączenie ich np. z białym serem, solą, pieprzem i zeszkloną cebulką. Tutaj panuje całkowita dowolność, makaron pasuje do wszystkiego.

Niezbyt drogie są też różnego rodzaju kasze. Są tanie odmiany, nie te pakowane w pudełka i oddzielne woreczki.

Bardzo polecam kupowanie świeżych warzyw i owoców tylko w sezonie. Nawet pomarańcze mogą być (stosunkowo) tanie, jeśli kupujemy je w zimie (wtedy jest w sklepach odmiana europejska, smaczniejsza i tańsza).

Tutaj przydatny, smakerowy kalendarz warzyw i owoców: https://smaker.pl/newsy-kalendarz-owocow-i-warzyw,1898228,a,.html

Na deser i do popicia najtańsze będą domowe przetwory - dżemy, konfitury, soki i kompoty.

Fot. il-young ko/flickr.com

Autor: hati

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 368

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń