Do góry

Domowe porady

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

Zapuchnięte, czerwone oczy. Ciągłe pocieranie ich i wzmagający się ból. Odwieczny problem: jak pokroić cebulę, by nie uronić ani łzy? jest na to kilka sposobów.

  1. Przed przystąpieniem do krojenia, cebulę należy włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. Następny krok to posmarowanie deski octem. Wchłonie on część zapachu cebuli.

  3. Po wyjęciu cebuli z lodówki należy pamiętać, by nie odciąć jej ogonka. To w nim jest najwięcej siarki, która podrażnia spojówki.

  4. Ostatnim krokiem to postawa. Nie można stać centralnie nad deską. Trzeba się lekko odchylić, by aromat unoszący się w linii prostej do góry omijał naszą twarz.

    fot. 123rf/picsel

Autor: KucharzZawodowy

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 103

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń