Do góry

Domowe porady

Jak w prosty i tani sposób barwić jajka ?

Tradycyjnie jajka wielkanocne muszą być kolorowe. Pisanki, drapanki, nalepianki itp. - sposobów na dekorowanie jajek jest wiele. Proponuję ekologiczny , prosty i tani sposób na kolorowanie jajek - barwienie w wodzie z dodatkiem naturalnych barwników.

  1. Jajka układamy w rondelku pojedynczą warstwą i wlewamy wodę w takiej ilości by jajka były całkowicie zakryte.

  2. Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy naturalne barwniki, które zabarwią skorupki jajek na odpowiedni kolor:
    - kolor żółty - dodajemy skórkę pomarańczy, natkę marchwi, kurkumę lub nasiona selera
    - kolor pomarańczowy - dodajemy chili lub paprykę w proszku
    - kolor beżowy - dodajemy mocny napar herbaty, łuski cebuli /jeśli dodamy dużą ilość łusek lub bardzo mocny napar herbaciany uzyskamy kolor brązowy/
    - kolor różowo-czerwony - dodajemy buraki czerwone, koncentrat buraczany, maliny, sok z malin, sok z wiśni lub łupiny z czerwonej cebuli
    - kolor lawendowy - dodajemy sok z ciemnych winogron, kwiaty fiołka i sok z cytryny lub suszone kwiaty hibiskusa
    - kolor fiołkowy - dodajemy kwiaty fiołka lub czerwone wino
    - kolor niebieski - dodajemy liście modrej/czerwonej kapusty lub czarne jagody
    - kolor zielony - dodajemy liście szpinaku , oziminę lub młodą trawę
    - kolor brązowy - dodajemy nasiona kopru, mocny napar kawy mielonej, kawę rozpuszczalną lub skorupy orzecha włoskiego

    Uwaga: niektóre produkty np. kora dębu czy skorupa orzecha włoskiego mogą barwić garnek.

  3. Jeśli po ugotowaniu jajek stwierdzimy, że kolor jest zbyt delikatny możemy wyjąć jajka z wody, ostudzić ją, włożyć jajka ponownie i odstawić do czasu aż skorupki nabiorą bardziej intensywnego koloru /na kilka godzin lub na całą noc/

  4. Jednokolorowe jajka najokazalej prezentują się kiedy po wystudzeniu i osuszeniu nasmarujemy je odrobina oleju i wypolerujemy miękką, suchą szmatką - będą się wtedy pięknie błyszczeć.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1087

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń