Do góry

Dania główne

Kiełki na patelnie z ryżem i kurczakiem

Będąc w sklepie wpadły mi w ręce kiełki na patelnię, nie bardzo wiedziałam co z nimi mogę zrobić ale zaczęłam improwizować i efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Na pewno wrócimy do tego dania, bo jest bardzo proste w wykonaniu, sycące, ale jednocześnie lekkie i pyszne.

Co będzie nam potrzebne? (porcja dla 2-3 osób)

ryż, ok 10 kopiastych łyżek
2,5 szklanki bulionu
szczypta curry
pół papryki
mała pojedyncza pierś z kurczaka (może być więcej, ale może nie być w ogóle)
przyprawa do mięsa, albo kebab-gyros
kiełki na patelnie (my swoje znaleźliśmy w Biedronce)
duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
pieprz
jogurt naturalny (opcjonalnie)


Na patelni należy rozgrzać oliwę, w tym czasie w osobnym garnku zagrzać bulion, jeśli mamy na przykład z minionego obiadu, a jeśli nie, to zagotować wodę i dorzucić kostkę rosołową.

Na patelnię wsypać ryż i chwilkę go podsmażyć ciągle mieszając. Ryż zalać 1/3 przygotowanego bulionu, wciąż mieszać, aby nie przywarł. Gdy ryż wchłonie płyn ponownie dolać 1/3 bulionu, a gdy wchłonie to ostatnią część, gdy ona odparuje ryż jest miękki i gotowy do zjedzenia.

W międzyczasie możemy dodać szczyptę przypraw, pieprzu, słodkiej/ostrej papryki lub curry, w zależności od upodobań

Pierś kroimy na małe kawałki, przysmażamy na oleju z przyprawą do mięs (lub kebab-gyros).
Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok.3 łyżki), paprykę myjemy, kroimy w kostkę wrzucamy na patelnie, czosnek obieramy i przeciskamy również na patelnię. Dokładamy kiełki i pieprz. Mieszamy, aby nic nam się nie przypaliło i smażymy około 5-6 minut.

Wszystko razem łączymy (kurczak, ryż, kiełki z papryką), mieszamy jeszcze grzejąc.

Jeśli ktoś lubi delikatny smak jogurtu naturalnego, już na talerzu można dodać go do dania i wymieszać. smak jest łagodniejszy, ale zarazem bardziej wyraźny.

Jeśli zrezygnujemy z kurczaka w ryżu, możemy potraktować danie jako dodatek do mięsa ;)
  1. Na patelni należy rozgrzać oliwę, w tym czasie w osobnym garnku zagrzać bulion, jeśli mamy na przykład z minionego obiadu, a jeśli nie, to zagotować wodę i dorzucić kostkę rosołową.<br />
    <br />
    Na patelnię wsypać ryż i chwilkę go podsmażyć ciągle mieszając. Ryż zalać 1/3 przygotowanego bulionu, wciąż mieszać, aby nie przywarł. Gdy ryż wchłonie płyn ponownie dolać 1/3 bulionu, a gdy wchłonie to ostatnią część, gdy ona odparuje ryż jest miękki i gotowy do zjedzenia.<br />
    <br />
    W międzyczasie możemy dodać szczyptę przypraw, pieprzu, słodkiej/ostrej papryki lub curry, w zależności od upodobań

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. Pierś kroimy na małe kawałki, przysmażamy na oleju z przyprawą do mięs (lub kebab-gyros).<br />
    Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok.3 łyżki), paprykę myjemy, kroimy w kostkę wrzucamy na patelnie, czosnek obieramy i przeciskamy również na patelnię. Dokładamy kiełki i pieprz. Mieszamy, aby nic nam się nie przypaliło i smażymy około 5-6 minut.<br />
    <br />
    Wszystko razem łączymy (kurczak, ryż, kiełki z papryką), mieszamy jeszcze grzejąc.<br />
    <br />
    Jeśli ktoś lubi delikatny smak jogurtu naturalnego, już na talerzu można dodać go do dania i wymieszać. smak jest łagodniejszy, ale zarazem bardziej wyraźny.<br />
    <br />
    Jeśli zrezygnujemy z kurczaka w ryżu, możemy potraktować danie jako dodatek do mięsa ;)

Autor: paulina1102

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 25

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń