Składniki:
Tofu naturalne 180 g lub 200 g
Marynata:
3-4 łyżki sosu sojowego
Panierka:
3 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
bułka tarta
oregano
sezam
UWAGA: marynowane tofu jest już słone, toteż nie trzeba dodatkowo dosalać panierki.
Wykonanie:
1. Kostkę tofu przepoławiamy w poziomie (na połowie wysokości) oraz na pół w długości. Następnie wszystkie uzyskane prostokąty kroimy w poprzek tak, żeby uzyskać trójkąty.
2. Marynujemy trójkąty w sosie sojowym przez ok. 20 minut
3. Mąkę z ciecierzycy łączymy z połową szklanki wody w głębokim talerzu i rozbijamy grudki mąki widelcem. Zawartość talerza będzie nam służyła za "jajko" do panierki.
4. Pozostałe składniki panierki - bułkę tartą, oregano i sezam - łączymy ze sobą w drugim naczyniu.
5. Trójkąty tofu moczymy w "jajku" z mąki z cieciorki, a później obsypujemy panierką.
6. Trójkąty smażymy na patelni lub grillujemy, a potem pożeramy ze smakiem!
Komentarze do przepisu (0)