Do góry

Domowe porady

Proste sposoby na uratowanie przesolonej potrawy

Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  1. Sposoby ogólne.
    Surowy ziemniak, jabłko i kromka chleba sprawdzają się prawie do wszystkiego. Wystarczy do potrawy włożyć pokrojonego w grube plastry lub dużą kostkę ziemniaka, przekrojone na pół lub na ćwiartki jabłko lub kromkę podpieczonego /lub czerstwego/ chleba. Potrawę gotujemy jeszcze ok. 5 min. i wyjmujemy dodatki, które przez ten czas wchłoną nadmiar soli.

  2. Przesolony sos.
    Do zbyt słonego sosu możemy dodać troszkę mleka, śmietany lub kilka łyżek jogurtu naturalnego. Możemy także dodać zmiksowane cukinię lub marchew - warzywa wchłoną słony smak ale nie zmienią znacząco smaku potrawy.

  3. Przesolony gulasz.
    Przesolony gulasz uratujemy dodając do niego pomidory, odrobinę cukru lub miodu albo wino.

  4. Przesolone mięso.
    Jeśli zauważymy , że mięso pieczone jest zbyt słone na patelnię lub naczynie do pieczenia wlewamy 0,5 szklanki wytrawnego wina, które podczas wyparowywania odparuje również część soli.
    Jeśli pieczemy mięso z warzywami możemy dodać neutralne warzywo np. pokrojoną cukinię lub pomidory.

  5. Przesolone ziemniaki.
    Jeśli przesolimy ziemniaki możemy je utłuc na piure dodając trochę mleka i masła.

  6. Przesolona zupa
    Do zupy dodajemy surowe białko jajka kurzego a gdy się zetnie wyjmujemy łyżką cedzakową - białko pochłonie sól.
    Do zupy jarzynowej możemy dodać dużą ilość drobno posiekanej natki pietruszki.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 435 Ocena: 2539

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń